Raz dva navařeno...

Džemy, marmelády a sirupy

Mrkvový džem s jablkem, pomerančem a šípky

Mrkvový džem s jablkem, pomerančem a šípky

Připravte si čisté, suché skleničky, ideálně předem vyvařené. Šípky (pokud máte čerstvé) přepulte a vyberte z nich semínka, poté je několikrát propláchněte čistou vodou a nakonec je nechte na několik...

Perníčkový švestkový džem

Perníčkový švestkový džem

Připravte si čisté a suché, ideálně předem vyvařené, skleničky. Švestky, pokud máte měkké, rovnou rozmixujte a smíchejte s bio třtinovým želírovacím cukrem. Pokud jsou tvrdší, nejprve je krátce povařte...

Hruškový džem s karamelem

Hruškový džem s karamelem

Připravte si čisté a suché, ideálně předem vyvařené, skleničky. Začněte přípravou karamelu. 100 g cukru dejte do hrnce se silnějším dnem (ideálně vyšší hrnec) a velmi pozvolna jej nechte rozpustit....

Mangový džem s jablky

Mangový džem s jablky

Připravte si čisté a suché, ideálně předem vyvařené, skleničky. Oloupaná a nakrájená jablka nejprve na mírném stupni a podlité troškou vody krátce povařte, aby změkla. Očištěné a nakrájené mango přidejte...

Nektarinkový džem

Nektarinkový džem

Připravte si čisté, ideálně předem vyvařené a suché skleničky. Nektarinky, pokud máte měkké, rovnou rozmixujte, ale pokud jsou tvrdší, nejprve je krátce na mírném stupni a podlité troškou vody povařte....

Jahodový džem s červeným vínem

Jahodový džem s červeným vínem

Jahody rozmixujte. Z citronu vymačkejte šťávu a připravte si čisté a suché, ideálně vyvařené skleničky. Rozmixované jahody smíchejte s želírovacím cukrem a přidejte víno a šťávu z citronu. Promíchejte...

Jahodový džem se sektem

Jahodový džem se sektem

JamFix promíchejte se dvěma lžícemi cukru. Jahody se zbylým cukrem rozmixujte. Z citronu vymačkejte šťávu a připravte si čisté a suché, ideálně vyvařené skleničky. Rozmixované jahody smíchejte s připraveným...

Jahodový džem s mangem

Jahodový džem s mangem

Jahody očistěte a rozmixujte, mango oloupejte a nakrájejte na malé kousky nebo rozmixujte společně s jahodami, popř. rozmixujte jen jednu část ovoce a druhou nechte pokrájenou na kousky, aby vznikla struktura....

Jahodový džem s bezovými květy

Jahodový džem s bezovými květy

JamFix promíchejte se dvěma lžícemi cukru. Jahody se zbylým cukrem rozmixujte. Z citronu vymačkejte šťávu a připravte si čisté a suché, ideálně vyvařené skleničky. V případě, že používáte čerstvé nebo...

Jahodový džem s kakaovými boby

Jahodový džem s kakaovými boby

JamFix promíchejte se dvěma lžícemi cukru. Jahody se zbylým cukrem rozmixujte. Z citronu vymačkejte šťávu a připravte si čisté a suché, ideálně předem vyvařené skleničky. Rozmixované jahody smíchejte...

Jahodový džem s čokoládou

Jahodový džem s čokoládou

Jahody pečlivě očistíme a rozmixujeme (nebo rozemeleme či prolisujeme) - míra rozmixování není daná, řídíme se jen podle vlastní preference. K rozmixovanému ovoci přidáme BIO třtinový želírovací cukr...

Pampeliškový med

Pampeliškový med

Natrhané květy rozložte na mřížku nebo prkénko a nechte vylézt broučky. Do hrnce dejte čisté, ale nemyté květy. Květy nemyjte pod vodou, připravili byste se o pyl, který je pro kvalitní med nutností! Zalijte...

Med ze smrkových výhonků

Med ze smrkových výhonků

Smrkové výhonky propláchněte, zalijte vodou a 20–30 min na mírném plameni povařte, aby se z nich začala uvolňovat silice. Odstavte z plotny, přidejte citron nakrájený na plátky a nechte takto 24 h louhovat....

Bezový sirup

Bezový sirup

Den předem svařte vodu, a nechte ji zchladnout - mít vše vyvařené, čisté a vydesinfikované alkoholem je klíčovým krokem k tomu, že se sirup nezkazí. Do vody naložte květy, které jste pečlivě prohlédli...

Sedmikráskový sirup

Sedmikráskový sirup

Sedmikrásky (jen květy bez stonků) jen lehce propláchněte, ať je zbavíte případných broučků. Vložte je do hrnce, sklenice nebo jiné dostatečně veliké nádoby a zalijte převařenou horkou vodou. Přidejte...

Šeříkový sirup na letní limonádu

Šeříkový sirup na letní limonádu

Květy odstřihněte a nechte ve stínu na prknech vylézt broučky. Oberte květy od stonků a vložte na dno hrnce – květy neproplachujte, přijdete o část pylu, vůni, a to nejlepší v sirupu. Granátové jablko...

Švestkový džem s kakaem a čokoládou

Švestkový džem s kakaem a čokoládou

Švestky očistíme, vypeckujeme a rozemeleme či rozmixujeme. Přidáme kakao, najemno nastrouhanou citronovou kůru a nastrouhanou hořkou čokoládu. Čokolády přidáme podle chuti, je však potřeba myslet na to,...

Pomerančová marmeláda s likérem

Pomerančová marmeláda s likérem

Připravte si čisté a ideálně i vysterilizované skleničky. Pomeranče vyfiletujte (neboli jednotlivé dílky oloupete a důkladně zbavíte veškerých slupiček a bílé části pod kúrou), a pak už jen nakrájíte...

Zázvorové želé s pomerančem

Zázvorové želé s pomerančem

Připravte si nejprve čisté, ideálně i vysterilizované skleničky. Zázvor důkladně očistěte, slupka jde nejlépe oloupat lžičkou (nahradí škrabku). Očištěný zázvor můžete buď nastrouhat, pokud chcete v...

Zimní marmeláda mandarinka-kiwi-med

Zimní marmeláda mandarinka-kiwi-med

Kiwi oloupeme a pokrájíme na menší kousky, mandarinky oloupeme a měsíčky zbavíme blanek, aby marmeláda nezhořkla. Ovoce rozmixujeme, přidáme med a BIO třtinový želírovací cukr 3:1 a důkladně promícháme....

Ananasový džem s kardamomem

Ananasový džem s kardamomem

Smícháme 1 kg očištěného ananasu pokrájeného na menší kousky a nastrouhanou kůru z 1 citronu. Směs rozmixujeme a smícháme s Želírovacím cukrem 4:1 Labeta a kardamomem a dobře promícháme. Za stálého míchání...

Vánoční pomerančová marmeláda

Vánoční pomerančová marmeláda

Vyfiletované pomeranče, většinu cukru (1 PL lžíci si necháme na později), pomerančovou kůru a koření dáme do vhodného hrnce a přivedeme k varu, přidáme kyselinu citronovou. Na závěr vmícháme citrusový...

Osvěžující rybízovo-malinové želé

Osvěžující rybízovo-malinové želé

Omytý rybíz dáme do kastrůlku, zalijeme 200 ml vody a povaříme asi 2 minuty. Směs propasírujeme přes cedník, abychom se zbavili semínek, slupek a stopek z rybízu. Tekutinu nalijeme do odměrky a do objemu...

Kořeněný dýňový džem s pomerančem

Kořeněný dýňový džem s pomerančem

Z očištěné dýně vyjměte semínka a nakrájejte ji na kousky, klidně na větší. Pokud máte dýni Hokkaido, netřeba ji loupat, jinou dýni je potřeba zbavit nejdříve slupky. Nakrájenou dýni vložte do hrnce...

Dýňový kompot s pomerančem

Dýňový kompot s pomerančem

Připravte si čisté, ideálně i vysterilizované skleničky. Dýni očistěte a vyškrábejte z ní lžící semínka. Dužinu oloupejte a nakrájejte na kostičky. Do hrnce dejte vodu, přilijte šťávu z pomerančů i z citrónu,...

Džem z pečené dýně s muškátovým oříškem

Džem z pečené dýně s muškátovým oříškem

Dýni oloupeme, zbavíme jadérek a pokrájíme na menší kousky. Pečeme v troubě na pečicím papíře do zlatova (v horkovzdušné na 170 °C, v elektrické na 180 °C). Upečenou dýni rozmixujeme, přidáme najemno nastrouhanou...

Dýňový džem se skořicí

Dýňový džem se skořicí

Dýni oloupeme, zbavíme semínek a pokrájíme na menší kousky, které povaříme ve vodě několik minut (do změknutí). Rozvařené kousky dýně rozmixujeme, přidáme, skořicový cukr, Želírovací cukr 2:1 a citronovou...