Raz dva navařeno...

Švestkový džem s kakaem a čokoládou

Když máte zvolit mezi ovocným džemem na palačinky nebo čokoládou, která kombinace vyhraje? Co takhle vyzkoušet obojí a rovnou dohromady? Věřte, nebo ne, švestkový džem s kakaem a čokoládou si tak zamilujete, že už nikdy nebudete chtít žádný jiný.

Postup

Postup

Švestky očistíme, vypeckujeme a rozemeleme či rozmixujeme. Přidáme kakao, najemno nastrouhanou citronovou kůru a nastrouhanou hořkou čokoládu. Čokolády přidáme podle chuti, je však potřeba myslet na to, že čím více čokolády přidáme, tím sladší džem bude. Na závěr přisypeme Želírovací cukr 4:1 a směs důkladně promícháme. Za stálého míchání přivedeme směs k varu a vaříme 3-5 minut. Hotovým džemem plníme čisté skleničky, zavíčkujeme, postavíme dnem vzhůru a necháme zchladnout při pokojové teplotě.

Naše tipy:

I když použijete kyselejší švestky, želírovací cukr 4:1 by měl bohatě dostačovat. Počítejte s tím, že přidaná čokoláda džem také osladí. Pokud si nejste jistí, uděláte nejlépe, když džem v průběhu vaření ochutnáte a případě ho dosladíte cukrem nebo další čokoládou.

pro středně sladké švestky máme vyzkoušeno, že bohatě postačí 20 g 70% hořké čokolády

• Nesmí vám bílý cukr přes práh domu? Džem připravíte stejně dobře i s Želírovacím cukrem třtinovým 4:1.

 

Vytisknout recept

Suroviny

Suroviny

Varianta s Želírovacím cukrem 4:1

Varianta s Želírovacím cukrem třtinovým 4:1