Raz dva navařeno...

Sirupy, kompoty, med a želé

Osvěžující rybízovo-malinové želé

Osvěžující rybízovo-malinové želé

Omytý rybíz dáme do kastrůlku, zalijeme 200 ml vody a povaříme asi 2 minuty. Směs propasírujeme přes cedník, abychom se zbavili semínek, slupek a stopek z rybízu. Tekutinu nalijeme do odměrky a do objemu...

Dýňový kompot s pomerančem

Dýňový kompot s pomerančem

Připravte si čisté, ideálně i vysterilizované skleničky. Dýni očistěte a vyškrábejte z ní lžící semínka. Dužinu oloupejte a nakrájejte na kostičky. Do hrnce dejte vodu, přilijte šťávu z pomerančů i z citrónu,...

Malinovo-ostružinový domácí sirup

Malinovo-ostružinový domácí sirup

Ovoce dobře rozmačkáme, přidáme kyselinu citronovou a přelijeme vařící vodou. Vše dobře promícháme, nejlépe v kameninové nádobě a uložíme na chladné místo na 24 hodin. Přecedíme přes čisté plátno a...

Rakytníkový sirup

Rakytníkový sirup

Ať už rakytník otrháte čerstvý nebo mražený, povařte jeho bobulky pár minut ve vodě. Až lehce zchladnou, směs promixujte. Tím se dužina rozpadne a přes sítko se zbavíte semínek. Propasírovanou tekutinu...

Višně v rosolu

Višně v rosolu

Nejprve je třeba odšťavnit rybíz. Višně poté smícháme se šťávou z rybízu a cukrem a několik minut necháme odležet. Potom vaříme 5 minut. Pro chuť je možné přidat i trochu rumu. Směs naplníme do sklenic,...

Rybízové želé s rozmarýnem

Rybízové želé s rozmarýnem

Nejprve oberte a důkladně očistěte červený rybíz. Properte ho v cedníku a odstraňte všechny zelené části a smetíčka. V hrnci ho pak tyčovým mixérem rozmixujte na hladkou kaši. Do směsi přidejte celé...

Med ze smrkových výhonků

Med ze smrkových výhonků

Smrkové výhonky propláchněte, zalijte vodou a 20–30 min na mírném plameni povařte, aby se z nich začala uvolňovat silice. Odstavte z plotny, přidejte citrón nakrájený na plátky a nechte takto 24 h louhovat....

Sedmikráskový sirup

Sedmikráskový sirup

Sedmikrásky (jen květy bez stonků) jen lehce propláchněte, ať je zbavíte případných broučků. Vložte je do hrnce, sklenice nebo jiné dostatečně veliké nádoby a zalijte převařenou horkou vodou. Přidejte...

Kompot z lesních borůvek

Kompot z lesních borůvek

Borůvky důkladně proberte od lístečků, properte vlažnou vodou a nechte okapat. V hrnci připravte nálev na kompot z litru vody, obou cukrů i kyseliny citronové. Suroviny smíchejte, začněte zahřívat na plotně...