Pomerančová marmeláda s likérem
Co takhle palačinky nebo lívance s kapkou alkoholu? Namažte si je touto skvělou marmeládou s pomerančovým likérem! A připravte si určitě víc skleniček, budete si jí totiž chtít namazat i na chleba, přidat do jogurtu nebo ochutnávat jen tak...
S laskavým svolením Barbory Říhové @rebarboras_kitchen, která recept vymyslela, připravila, vyfotila a umožnila nám jeho použití.
Postup
Postup
Připravte si čisté a ideálně i vysterilizované skleničky. Pomeranče vyfiletujte (neboli jednotlivé dílky oloupete a důkladně zbavíte veškerých slupiček a bílé části pod kúrou), a pak už jen nakrájíte na menší kousky. Pomeranče a cukr vložte do hrnce a rozmixujte. Přidejte lžičku kyseliny citronové a vymačkanou šťávu z citronu a přiveďte k varu (vařte ale jen pozvolna). Pektin smíchejte se lžičkou cukru a vmíchejte do hrnce k pomerančům. Nakonec přilijte pomerančový likér a na nízkém stupni povařte do požadované hustoty. Nevařte ale déle než 20 minut, ať vám zůstanou i nějaké vitamíny. Čím déle budete vařit alkohol, tím více vyprchá a zůstane po něm jen chuť. Pokud tedy chcete, aby alkohol nevyprchal, přidejte ho až úplně ke konci.
Konzistenci marmelády otestujte talířkovou metodou a pokud je dostatečně hustá, ještě horkou ji nalijte do vyvařených skleniček, zavíčkujte (víčka se mohou pro lepší sterilitu potřít čistým alkoholem) a otočte dnem vzhůru. Marmeládu také lze klasicky zavařit v hrnci s vodou.
Pomerančová marmeláda je výborná zejména na palačinky či lívance, ale i na pečivo nebo do jogurtu či snídaňové kaše.
Náš tip
Pokud chcete marmeládu ozvláštnit, zkuste přidat špetku skořice, budete mít dokonalou zimní chuť marmelády.
Suroviny
Suroviny
- 500 g pomerančů
- cca 200 g cukru (libovolně přidejte, podle sladkosti pomerančů)
- 2 lžičky Ovocného pektinu Labeta
- 1 lžička Kyseliny citronové Labeta
- 50 ml pomerančového likéru (lze i více, dle chuti) - např. Grand Marnier nebo Cointreau
- citronová šťáva dle chuti
Použité produkty