Raz dva navařeno...

Pomerančová marmeláda s likérem

Co takhle palačinky nebo lívance s kapkou alkoholu? Namažte si je touto skvělou marmeládou s pomerančovým likérem! A připravte si určitě víc skleniček, budete si jí totiž chtít namazat i na chleba, přidat do jogurtu nebo ochutnávat jen tak...  

S laskavým svolením Barbory Říhové @rebarboras_kitchen, která recept vymyslela, připravila, vyfotila a umožnila nám jeho použití.

Postup

Postup

Připravte si čisté a ideálně i vysterilizované skleničky. Pomeranče vyfiletujte (neboli jednotlivé dílky oloupete a důkladně zbavíte veškerých slupiček a bílé části pod kúrou), a pak už jen nakrájíte na menší kousky. Pomeranče a cukr vložte do hrnce a rozmixujte. Přidejte lžičku kyseliny citronové a vymačkanou šťávu z citronu a přiveďte k varu (vařte ale jen pozvolna). Pektin smíchejte se lžičkou cukru a vmíchejte do hrnce k pomerančům. Nakonec přilijte pomerančový likér a na nízkém stupni povařte do požadované hustoty. Nevařte ale déle než 20 minut, ať vám zůstanou i nějaké vitamíny. Čím déle budete vařit alkohol, tím více vyprchá a zůstane po něm jen chuť. Pokud tedy chcete, aby alkohol nevyprchal, přidejte ho až úplně ke konci.

Konzistenci marmelády otestujte talířkovou metodou a pokud je dostatečně hustá, ještě horkou ji nalijte do vyvařených skleniček, zavíčkujte (víčka se mohou pro lepší sterilitu potřít čistým alkoholem) a otočte dnem vzhůru. Marmeládu také lze klasicky zavařit v hrnci s vodou.

Pomerančová marmeláda je výborná zejména na palačinky či lívance, ale i na pečivo nebo do jogurtu či snídaňové kaše.

Náš tip

Pokud chcete marmeládu ozvláštnit, zkuste přidat špetku skořice, budete mít dokonalou zimní chuť marmelády.

Vytisknout recept

Suroviny

Suroviny

  • 500 g pomerančů
  • cca 200 g cukru (libovolně přidejte, podle sladkosti pomerančů)
  • 2 lžičky Ovocného pektinu Labeta
  • 1 lžička Kyseliny citronové Labeta
  • 50 ml pomerančového likéru (lze i více, dle chuti) - např. Grand Marnier nebo Cointreau
  • citronová šťáva dle chuti