Raz dva navařeno...

Mrkvový džem s jablkem, pomerančem a šípky

Mrkev je skvělým základem pro džem. Nejen, že je dostupná celoročně, ale její sladká chuť a nádherná barva jsou pro džem přímo ideální.

Děkujeme @rebarboras_kitchen, která recept vymyslela, připravila a vyfotila pro nás.

Postup

Postup

Připravte si čisté, suché skleničky, ideálně předem vyvařené.

Šípky (pokud máte čerstvé) přepulte a vyberte z nich semínka, poté je několikrát propláchněte čistou vodou a nakonec je nechte na několik hodin namočené ve vodě, abyste se zbavili chloupků. Pak opět propláchněte.

Mrkev i jablíčka nastrouhejte, jablka můžete nechat i se slupkou, pokud vám nevadí. Do kastrůlku vložte nastrouhanou mrkev s jablíčky, čerstvé nebo sušené šípky, zasypte cukrem, podlijte vodou (cca 100 ml) a nechte dusit, až mrkev změkne. Z pomeranče a citronu vyždímejte šťávu. Ovocný pektin rozmíchejte se dvěma lžícemi cukru. Šťávu z citrusů i pektin přidejte do už změklé mrkve a ještě dvě minutky společně vařte.

Ještě horký džem přendejte do skleniček a otočte na pár minut dnem vzhůru. Džem můžete i klasicky zavařit ve vodní lázni.

Vytisknout recept

Suroviny

Suroviny

  • 500 g mrkve
  • 3 – 4 jablíčka
  • 4 lžíce šípků (mohou být čerstvé i sušené a lze je i zcela vynechat)
  • 2 pomeranče
  • 1 citron
  • 1 Ovocný pektin Labeta
  • 200 – 500 g cukru (dle chuti)