Džem z pečené dýně s muškátovým oříškem
Dýně je stále oblíbenější surovinou, která si právem vysloužila místo v naší kuchyni. Pokud vás ale už omrzelo vařit pouze dýňovou polévku, zkuste vykouzlit džem z pečené dýně ochucený muškátovým oříškem. Džem můžete věnovat i jako chutný a zároveň velmi originální dárek.
Postup
Postup
Dýni oloupeme, zbavíme jadérek a pokrájíme na menší kousky. Pečeme v troubě na pečicím papíře do zlatova (v horkovzdušné na 170 °C, v elektrické na 180 °C). Upečenou dýni rozmixujeme, přidáme najemno nastrouhanou citronovou kůru, citronovou šťávu, muškátový oříšek, želírovací cukr 2:1 a vše důkladně promícháme. Směs za stálého míchání přivedeme k varu a vaříme 3-5 minut.
Hotovou marmeládou plníme čisté skleničky, zavíčkujeme, obrátíme dnem vzhůru a při pokojové teplotě necháme zchladnout.
Vytisknout recept
Suroviny
Suroviny
- 1 kg upečené dýně
- šťáva z 1 citronu
- kůra z 1 citronu
- 2 g muškátového oříšku
- Želírovací cukr 2:1 Labeta
Použité produkty