Raz dva navařeno...

Bezový sirup

Osladit a zároveň osvěžit během horkého léta? S tím vám rozhodně pomůže limonáda z bezového sirupu. Když si jej navíc uděláte sami doma, o dokonalou chuť bude postaráno. Osvěžující sirup z čerstvých bezových květů hravě zvládnete. Buďte si jistí, že tím potěšíte i vaše děti, které sladké šťávy přímo zbožňují. Sbírání bezových květů pro ně navíc může být skvělou zábavou.

Nechte se inspirovat od @lenkalives.

Postup

Postup

Den předem svařte vodu, a nechte ji zchladnout - mít vše vyvařené, čisté a vydesinfikované alkoholem je klíčovým krokem k tomu, že se sirup nezkazí. Do vody naložte květy, které jste pečlivě prohlédli a odstranili případné nečistoty a přidejte plátky ze dvou citronů, a kyselinu citronovou. Dávám jich co nejvíc, aby byl nálev co nejsilnější. Druhý den scedíme, a pořádně vymačkáme. Ve velkém hrnci tekutinu svaříme s cukrem a šťávou ze zbývajících dvou citronů. Stačí povařit pár minut. V tomto bodě je důležité ochutnávání a případné doslazení/dokyselení. Lahve i víčka dobře umyjte a naplňte vroucí vodou z konvice až do chvíle, kdy se chystáte nalít do nich sirup. Vysoká teplota také ničí bakterie, proto se snažte po dobu celého procesu udržet vše co nejteplejší. Víčka po umytí vytřete čistým alkoholem.
Vroucím sirupem naplňte láhve, vatičkou namočenou v alkoholu otřete hrdlo, zavíčkujte, otočte dnem vzhůru a nechte vychladnout. 

 

Vytisknout recept

Suroviny

Suroviny