Raz dva navařeno...

Pampeliškový med

Věděli jste, že pampelišku můžete využít celou, a to beze zbytku? Zatímco kořen je výborný sušený, čerstvé květy pampelišky jsou skvělé pro výrobu domácího pampeliškového medu. A protože u nás nenajdete jen tak ledajaké recepty, máme pro vás tip na pampeliškový med provoněný svěží meduňkou.

Nechte se inspirovat od @teaolivova.

Postup

Postup

Natrhané květy rozložte na mřížku nebo prkénko a nechte vylézt broučky. Do hrnce dejte čisté, ale nemyté květy. Květy nemyjte pod vodou, připravili byste se o pyl, který je pro kvalitní med nutností! Zalijte vodou tak, aby byly květy ponořené a přiveďte k varu. Nechte pár minut pobublávat, stáhněte z ohně a přidejte na plátky nakrájené citrony a čisté listy meduňky. Pokud není vše pod hladinou, směs jemně stlačte vařečkou. Přikryjte utěrkou a zaklopené pod pokličkou nechte louhovat do druhého dne. Druhý den slijte a vyždímejte tekutinu přes plátýnko nebo látkovou plenku (pozor, barví). Vyždímejte maximum tekutiny a přidejte cukr a špetku kyseliny citronové. Tekutinu pomalu vařte a dávejte pozor, ať vám nevzkypí a neuteče. Vařte a redukujte za občasného míchání, než získá konzistenci medu. Podle množství tekutiny to trvá 1-2 hodiny.

Vytisknout recept

Suroviny

Suroviny

  • 5 plných hrstí květů smetánky lékařské
  • 1 hrst čerstvých listů meduňky
  • 300 g světlého třtinového cukru
  • 2 citrony s chemicky neošetřovanou kůrou
  • 1/2 lžičky Kyseliny citronové Labeta