Hruškový džem s karamelem
Džem, který je snad nejlepší mlsat jen tak po lžičkách, co vy na to?
Děkujeme @rebarboras_kitchen, která recept vymyslela, připravila a vyfotila pro nás.
Postup
Postup
Připravte si čisté a suché, ideálně předem vyvařené, skleničky.
Začněte přípravou karamelu. 100 g cukru dejte do hrnce se silnějším dnem (ideálně vyšší hrnec) a velmi pozvolna jej nechte rozpustit. Dejte pozor, ať se karamel nezačne připalovat, tedy hodně a rychle tmavnout, byl by hořký.
Než se cukr rozpustí, pokrájejte hrušky na malé kostičky. Až bude cukr rozpuštěný na karamel, vsypte do něj nakrájené hrušky a promíchejte. Zalijte moštem a nechte pár minut povařit, dokud se hrušky nerozvaří. Přidejte i šťávu z citronu nebo 1 – 2 lžičky kyseliny citronové. Pokud karamel po vložení dalších ingrediencí ztvrdne, ničeho se nebojte, je to jen reakce na teplotní změnu a teplem se opět rozpustí. Karamel vždy vařte pozvolna a další ingredience vkládejte/lijte velmi opatrně. Pektin smíchejte se zbylým cukrem a nasypte k hruškám, promíchejte a nechte dalších 5 minut povařit. Ještě horký džem plňte do skleniček. Skleničky ihned zavíčkujte a otočte na chvíli dnem vzhůru.
Džem můžete pro delší trvanlivost také zavařit. Zavařujte v hrnci s vodou, na mírném stupni cca 20 minut. Nebo ve vodní lázni v troubě.
Vytisknout receptSuroviny
Suroviny
- 1/2 kg hrušek
- 100 g + 50 g cukru
- 1/2 Ovocného pektinu Labeta
- 150 ml hruškového či jablečného moštu nebo džusu (pokojové teploty)
- šťáva z 1 citronu nebo 1 - 2 lžičky Kyseliny citronové Labeta
Použité produkty