Raz dva navařeno...

Zázvorové želé s pomerančem

Zázvor je dobré mít doma vždy po ruce. Je plný vitamínů a minerálů, podporuje imunitu a působí jako antioxidant. Připravte si několik skleniček skvělého zázvorového želé a dejte si lžičku každý den.

S laskavým svolením Barbory Říhové @rebarboras_kitchen, která recept vymyslela, připravila, vyfotila a umožnila nám jeho použití.

Postup

Postup

Připravte si nejprve čisté, ideálně i vysterilizované skleničky. Zázvor důkladně očistěte, slupka jde nejlépe oloupat lžičkou (nahradí škrabku). Očištěný zázvor můžete buď nastrouhat, pokud chcete v želé zázvor takto zachovat, nebo jej nakrájejte na kousky a ty poté vyjměte. Z pomeranče škrabkou oloupejte kůru, klidně stačí i jen z půlky, a tu nakrájejte na proužky. Poté z pomeranče i citronu vyždímejte šťávu. Pokud máte zázvor méně šťavnatý, klidně ho použijte více, ale maximálně o 50 g. Pokud pomeranč nemáte v BIO kvalitě, namočte jej celý na půl hodinky do octového roztoku (na 1 díl octa cca 9 dílů vody) a poté jej opláchněte.

Do kastrůlku vložte nakrájený nebo nastrouhaný zázvor, šťávu z pomeranče i citronu a také nakrájenou kůru z pomeranče. Přidejte cukr (poměr cukru lze uzpůsobit podle chuti), zalijte vodou a vše přiveďte k varu. Povařte jen na velmi mírném plameni cca 10 minut, dokud se ze zázvoru neuvolní silice. Nakonec rozmíchejte ve lžíci cukru pektin a vmíchejte do směsi, povařte společně ještě 5 minut. Ještě horké želé nalijte do připravených skleniček.

Náš tip

Do želé můžete vmíchat i trošku kurkumy, která má skvělé antibakteriální a prohřívací vlastnosti. Dobrý je v něm i med, ale ten zásadně přidávejte až po odstranění směsi z plotny a už ho nevařte, ztratil by tak veškeré vitamíny a prospěšné látky.

Vytisknout recept

Suroviny

Suroviny

na 2 skleničky á 150 ml

  • 100 g kořene čerstvého zázvoru
  • 1 velký pomeranč (ideálně v BIO kvalitě)
  • 1 citron
  • 100 g třtinového cukru (lze i více či méně dle chuti)
  • 2 vrchovaté lžičky Ovocného pektinu Labeta