Raz dva navařeno...

Sedmikráskový sirup

Louka plná sedmikrásek je romantickým symbolem jara. A co teprve, když si tento symbol můžete i ochutnat? Natrhejte si tyto krásné jarní květinky a uvařte si z nich lahodný jemný sirup, který si vychutnáte i například na palačinkách či lívancích.

S laskavým svolením Barbory Říhové @rebarboras_kitchen, která recept vymyslela, uvařila, vyfotila a umožnila nám jeho použití.

Postup

Postup

Sedmikrásky (jen květy bez stonků) jen lehce propláchněte, ať je zbavíte případných broučků. Vložte je do hrnce, sklenice nebo jiné dostatečně veliké nádoby a zalijte převařenou horkou vodou. Přidejte na plátky nakrájený citron, pokud máte v BIO kvalitě, můžete ho nechat i s kůrou (což ale trošku zvedne hořkost, kterou eliminujete právě oloupáním kůry). Takto nechte sedmikrásky 24 hodin louhovat.

Druhý den vodu ze sedmikrásek sceďte do hrnce, ideálně přes plátýnko, ale poslouží i hustý cedník, přidejte cukr a kyselinu citronovou a vařte na mírném plameni, dokud se cukr nerozpustí a sirup nezačne houstnout. Poté můžete plnit do čistých a vyvařených láhví, které následně pro zakonzervování otočte na 10 minut dnem vzhůru.

Sedmikráskový sirup lze použít klasicky do vody jako „šťáva“ anebo jej používat na slazení, či si s ním polít třeba zmrzlinu, lívance, palačinky a podobně.

Náš tip:

U konzervování dbejte vždy na čistotu sklenic. Víčka se mohou pro bezpečnější konzervaci uvnitř potřít čistým alkoholem. Pokud máte chemicky ošetřený citron a chcete jej použít i s kůrou, nejprve ho vložte na čtvrt hodinky do vody s octem.

*Čím více dáte vody, tím déle se sirup bude svařovat, ale květy musí být zcela ponořeny.

**Množství cukru záleží zcela na vaší chuti. Nad 600 g už bude u sirupu ale převládat chuť cukru, sedmikrásky moc výraznou chuť nemají, tak ať ji nepřebijete. Část cukru můžete nahradit BIO Třtinovým želírovacím cukrem Labeta, sirup pak bude hustější.

Vytisknout recept

Suroviny

Suroviny

Na cca 600 ml sirupu potřebujete:

  • 500 sedmikráskových květů 
  • 750–1000 ml převařené horké vody* 
  • 400–800 g cukru**
  • 1 citron (chemicky neošetřený nebo omytý octovou vodou)
  • 1 vrchovatá lžička Kyseliny citronové Labeta