Raz dva navařeno...

Podzimní a zimní ovoce

Vánoční pomerančová marmeláda

Vánoční pomerančová marmeláda

Vyfiletované pomeranče, většinu cukru (1 PL lžíci si necháme na později), pomerančovou kůru a koření dáme do vhodného hrnce a přivedeme k varu, přidáme kyselinu citronovou. Na závěr vmícháme citrusový...

Kořeněný dýňový džem s pomerančem

Kořeněný dýňový džem s pomerančem

Z očištěné dýně vyjměte semínka a nakrájejte ji na kousky, klidně na větší. Pokud máte dýni Hokkaido, netřeba ji loupat, jinou dýni je potřeba zbavit nejdříve slupky. Nakrájenou dýni vložte do hrnce...

Džem z pečené dýně s muškátovým oříškem

Džem z pečené dýně s muškátovým oříškem

Dýni oloupeme, zbavíme jadérek a pokrájíme na menší kousky. Pečeme v troubě na pečicím papíře do zlatova (v horkovzdušné na 170 °C, v elektrické na 180 °C). Upečenou dýni rozmixujeme, přidáme najemno nastrouhanou...

Dýňový džem se skořicí

Dýňový džem se skořicí

Dýni oloupeme, zbavíme semínek a pokrájíme na menší kousky, které povaříme ve vodě několik minut (do změknutí). Rozvařené kousky dýně rozmixujeme, přidáme, skořicový cukr, Želírovací cukr 2:1 a citronovou...

Kdoulová povidla z pomalého hrnce

Kdoulová povidla z pomalého hrnce

Nakrájené kdoule nasypeme do pomalého hrnce a zároveň přidáme i ocet a koření (to můžeme ale i zcela vynechat). Na hrnci nastavíme dobu vaření 8 hodin a necháme ho dělat svou práci. Uvařené kdoule jsou...

Hruškový džem se zázvorem a medem

Hruškový džem se zázvorem a medem

Očištěné hrušky bez jádřinců pokrájíme na čtvrtiny, rozvaříme, scedíme a rozmixujeme. Přidáme med, zázvor, citronovou šťávu a Želírovací cukr. 2:1 Labeta. Směs dobře promícháme a za stálého mícháme přivedeme...

Švestkový džem s portským vínem

Švestkový džem s portským vínem

Švestky nakrájejte a dejte do kastrůlku, zasypte cukrem a na mírném plameni nechte cca 10 minut povařit, dokud nezměknou. Zpočátku, než švestky pustí šťávu, tak míchejte, ať se nepřipálí, případně podlijte...

Mandarinkový džem

Mandarinkový džem

Jednotlivé vyloupané segmenty mandarinek dáme do hrnce, přidáme cca 50–60 g cukru, špetku soli, skořici, hřebíčky a přidáme cca 200 ml vody. Přivedeme k varu, poté stáhneme plamen a povaříme asi 15 minut....

Hruškovo - citronový džem

Hruškovo - citronový džem

Dejte si záležet při výběru hrušek – musí být krásně šťavnaté a jemné – tzv. máslovky. Nejdříve ze dvou citronů nastrouháme kůru do misky, a ze všech vymačkáme šťávu. Lžičkou vybereme i zbytek dužiny....