Raz dva navařeno...

Vánoční pomerančová marmeláda

Pochutnejte si na marmeládě, která provoní váš domov vánoční atmosférou. Oslaďte si s ní horký čaj po zimní procházce, skořice, badyán a hřebíček vás příjemně zahřejí.

S laskavým svolením Mileny Chmelkové @milena.ch, která recept vymyslela, připravila, vyfotila a umožnila nám jeho použití.

Postup

Postup

Vyfiletované pomeranče, většinu cukru (1 PL lžíci si necháme na později), pomerančovou kůru a koření dáme do vhodného hrnce a přivedeme k varu, přidáme kyselinu citronovou. Na závěr vmícháme citrusový Ovocný pektin smíchaný s lžící cukru, a pořádně promícháme. Ještě minutku-dvě provaříme, provedeme želírovací test (na vychlazený porcelánový talířek kápneme marmeládu a pokud nestéká, máme hotovo). V opačném případě ještě povaříme, dokud nezískáme hustotu dle našich představ.

Horkou marmeládu plníme do vyvařených ještě teplých sklenic (použité koření vyndáme, do skleniček ho nedáváme, jeho chuť by byla moc intenzivní). Marmeládu již dále nezavařujeme a skladujeme na chladném temném místě.

Vytisknout recept

Suroviny

Suroviny

  • 1kg vykrájených filátek z cca 3kg pomerančů (blanky v citrusech jsou hořké, tedy v marmeládě nežádoucí)
  • kůra z 1 pomeranče
  • 650 g cukru
  • 10 g Ovocného pektinu Labeta
  • 1 lžička Kyseliny citronové Labeta
  • 1 velký svitek skořice
  • 3 hvězdičky badyánu
  • 5 hřebíčků