Raz dva navařeno...

Běžné sladké

Omáčka s karamelizovanými jablky

Omáčka s karamelizovanými jablky

Jablka oloupeme, zbavíme jádřinců a nakrájíme na malé kostky. Na pánev dáme máslo, cukr krupici a vanilinové cukry, necháme rozpustit a promícháme dohromady. Přidáme jablka a na nižším stupni dusíme. Jablka...

Křehké makové trojhránky

Křehké makové trojhránky

Z lednice si vyndáme listové těsto rozválené na pečicím papíru a necháme jej při pokojové teplotě 10 minut odpočinout. Troubu předehřejeme na 185 °C na spodní i horní pečení. Makovou náplň Labeta...

Perníkový dort s domácí marmeládou

Perníkový dort s domácí marmeládou

Ke směsi na perník přidáme vejce, olej a vodu (nebo mléko) a směs vyšleháme do hladkého těsta, které nalijeme do vymazané a moukou vysypané dortové formy. Pečeme při teplotě 150 - 170 °C v závislosti na...

Rafinované višně v ořechovém kabátku

Rafinované višně v ořechovém kabátku

Připravíme si plech s pečícím papírem a nádobku s vodou, višně necháme okapat od přebytečné tekutiny. Zapneme troubu na 200 °C. Bílky vidličkou zamícháme s ořechovou náplní. Lehce navlhčíme konečky...

Osvěžující rybízovo-malinové želé

Osvěžující rybízovo-malinové želé

Omytý rybíz dáme do kastrůlku, zalijeme 200 ml vody a povaříme asi 2 minuty. Směs propasírujeme přes cedník, abychom se zbavili semínek, slupek a stopek z rybízu. Tekutinu nalijeme do odměrky a do objemu...

Pirohy

Pirohy

Směs smícháme s vodou a vypracujeme hladké těsto. Těsto rozválíme na pomoučněném vále, rozkrájíme na rovnoměrné čtverce a plníme náplní. Okraje potřeme rozšlehaným bílkem, přeložíme na trojúhelník, přitiskneme...

Ořechová omáčka na dezerty

Ořechová omáčka na dezerty

Oloupaná a na kostičky pokrájená jablka opečeme v hlubším hrnci na másle. Poté je rozmixujeme, přidáme trochu vody a vsypeme ořechovou náplň. Za stálého míchání vaříme asi 5 minut. Podáváme s vaflemi,...

Makový přeliv

Makový přeliv

Švestky rozmixujeme s trochou vody nebo mlékem a přidáme makovou náplň. Za stálého míchání povaříme asi 5 minut a dochutíme rumem. Podáváme ještě teplý s vaflemi, lívanci, bramborovými knedlíky nebo perníkem.

Loupáky

Loupáky

Do mísy přidáme hladkou mouku, teplé mléko, cukr a připravíme si důlek do kterého nasypeme celý sáček sušeného droždí Labeta. Kvásek necháme vzejít na teplém místě cca 30 minut. Poté do těsta přidáme...