Raz dva navařeno...

Běžné sladké

Vánočka

Vánočka

Z trochy teplého mléka, lžíce moučné směsi a sušeného droždí připravíme kvásek a necháme 10 minut vykynout. Do mísy vsypeme směs a přidáme kvásek, vejce, zbylé vlažné mléko, rozpuštěné máslo a citronovou...

Kynutý závin

Kynutý závin

Do sypké směsi přidáme žloutky, olej, vložné mléko a přibalené droždí. Elektrickým hnětačem nebo ručně zpracujeme hladké nelepivé těsto. Zaprášíme moukou, zakryjeme utěrkou a necháme na teplém místě 30–60...

Kynuté buchty

Kynuté buchty

Do sypké směsi přidáme žloutky, olej, vlažné mléko a přibalené droždí. Elektrickým hnětačem nebo ručně zpracujeme hladké nelepivé těsto. Zaprášíme moukou, zakryjeme utěrkou a necháme na teplém místě 30...

Lívance

Lívance

Ze směsi si odvážíme polovinu (250 g).  Z trochy teplého mléka, lžíce moučné směsi a poloviny sáčku sušeného droždí (4 g) připravíme kvásek a necháme 10 minut vykynout. Hotový kvásek, cukr, vejce a zbylé...

Omáčka s karamelizovanými jablky

Omáčka s karamelizovanými jablky

Jablka oloupeme, zbavíme jádřinců a nakrájíme na malé kostky. Na pánev dáme máslo, cukr krupici a vanilinové cukry, necháme rozpustit a promícháme dohromady. Přidáme jablka a na nižším stupni dusíme. Jablka...

Křehké makové trojhránky

Křehké makové trojhránky

Z lednice si vyndáme listové těsto rozválené na pečicím papíru a necháme jej při pokojové teplotě 10 minut odpočinout. Troubu předehřejeme na 185 °C na spodní i horní pečení. Makovou náplň Labeta...

Perníkový dort s domácí marmeládou

Perníkový dort s domácí marmeládou

Ke směsi na perník přidáme vejce, olej a vodu (nebo mléko) a směs vyšleháme do hladkého těsta, které nalijeme do vymazané a moukou vysypané dortové formy. Pečeme při teplotě 150 - 170 °C v závislosti na...

Rafinované višně v ořechovém kabátku

Rafinované višně v ořechovém kabátku

Připravíme si plech s pečícím papírem a nádobku s vodou, višně necháme okapat od přebytečné tekutiny. Zapneme troubu na 200 °C. Bílky vidličkou zamícháme s ořechovou náplní. Lehce navlhčíme konečky...

Osvěžující rybízovo-malinové želé

Osvěžující rybízovo-malinové želé

Omytý rybíz dáme do kastrůlku, zalijeme 200 ml vody a povaříme asi 2 minuty. Směs propasírujeme přes cedník, abychom se zbavili semínek, slupek a stopek z rybízu. Tekutinu nalijeme do odměrky a do objemu...