Raz dva navařeno...

Jahodový džem s bezovými květy

Co takhle klasický jahodový džem trochu osvěžit? Pár květů bezu a citronová šťáva dodá vašemu džemu novou chuťovou dimenzi...

S laskavým svolením Barbory Říhové @rebarboras_kitchen, která recept vymyslela, uvařila, vyfotila a umožnila nám jeho použití.

Postup

Postup

JamFix promíchejte se dvěma lžícemi cukru. Jahody se zbylým cukrem rozmixujte. Z citronu vymačkejte šťávu a připravte si čisté a suché, ideálně vyvařené skleničky. V případě, že používáte čerstvé nebo sušené bezové květy, nechte je na pár hodin vylouhovat ve vodě (cca 60 ml vody přelijte květy), poté květy vyždímejte a vodu použijte do džemu. Pokud použijete sirup, uberte cukr (cca o 50 g - 100 g méně).

Rozmixované jahody smíchejte s připraveným JamFixem a přidejte bezovou vodu/sirup a šťávu z citronu nebo kyselinu citronovou. Promíchejte a přiveďte k varu. Povařte 5 minut a ještě horký džem plňte do skleniček. Skleničky ihned zavíčkujte a otočte na chvíli dnem vzhůru.

Džem můžete pro delší trvanlivost také zavařit. Zavařujte v hrnci s vodou na mírném stupni, cca 20 minut. Nebo ve vodní lázni v troubě. 

 

Vytisknout recept

Suroviny

Suroviny

  • 850 g jahod
  • 3 – 4 květy čersrvého bezu, 3 - 4 lžíce sušeného bezu nebo 60 – 70 ml bezového sirupu
  • JamFix 3:1 Labeta
  • 300 g cukru (dle chuti a sladkosti jahod lze přidat)
  • 1 citron nebo 1 – 2 lžičky Kyseliny citronové Labeta