Jahodový džem s bezovými květy

Co takhle klasický jahodový džem trochu osvěžit? Pár květů bezu a citronová šťáva dodá vašemu džemu novou chuťovou dimenzi...
S laskavým svolením Barbory Říhové @rebarboras_kitchen, která recept vymyslela, uvařila, vyfotila a umožnila nám jeho použití.
Postup
Postup
JamFix promíchejte se dvěma lžícemi cukru. Jahody se zbylým cukrem rozmixujte. Z citronu vymačkejte šťávu a připravte si čisté a suché, ideálně vyvařené skleničky. V případě, že používáte čerstvé nebo sušené bezové květy, nechte je na pár hodin vylouhovat ve vodě (cca 60 ml vody přelijte květy), poté květy vyždímejte a vodu použijte do džemu. Pokud použijete sirup, uberte cukr (cca o 50 g - 100 g méně).
Rozmixované jahody smíchejte s připraveným JamFixem a přidejte bezovou vodu/sirup a šťávu z citronu nebo kyselinu citronovou. Promíchejte a přiveďte k varu. Povařte 5 minut a ještě horký džem plňte do skleniček. Skleničky ihned zavíčkujte a otočte na chvíli dnem vzhůru.
Džem můžete pro delší trvanlivost také zavařit. Zavařujte v hrnci s vodou na mírném stupni, cca 20 minut. Nebo ve vodní lázni v troubě.
Vytisknout recept
Suroviny
Suroviny
- 850 g jahod
- 3 – 4 květy čersrvého bezu, 3 - 4 lžíce sušeného bezu nebo 60 – 70 ml bezového sirupu
- JamFix 3:1 Labeta
- 300 g cukru (dle chuti a sladkosti jahod lze přidat)
- 1 citron nebo 1 – 2 lžičky Kyseliny citronové Labeta
Použité produkty