Raz dva navařeno...

Zavařování

Nakládané žampiony s mrkví

Nakládané žampiony s mrkví

Skleničky důkladně vymyjte, ideálně i vysterilizujte a osušte. Připravte si nálev, který posléze nalijte na žampiony alespoň trochu zchladlý. Do kastrůlku dejte Lako, vodu, ocet a cukr, případně i hořčičné...

Okurkovo-papriková čalamáda

Okurkovo-papriková čalamáda

Připravte si nejprve čisté a suché skleničky, ideálně i sterilizované. Očištěnou zeleninu nakrájejte na tenké proužky, případně kostičky, a naskládejte do skleniček. Do kastrůlku dejte vodu, ocet,...

Pikantní cuketová čalamáda

Pikantní cuketová čalamáda

Ve větším hrnci na oleji orestujte na osminky nakrájené cibule a všechen česnek – nadrcené nebo utřené stroužky. Cuketu nastrouhejte nahrubo. Papriky a rajčata pokrájejte. Do hrnce postupně přidávejte...

Nakládaný barevný květák

Nakládaný barevný květák

Než začnete se samotným květákem, připravte si dostatek sterilních sklenic s víčky, abyste mohli rychle pracovat. Rozeberte květák na malé růžičky. Na začátku si zvolte, jestli budete připravovat verzi...

Nakládané houby

Nakládané houby

Vodu, ocet, cukr, sůl, všechno koření a hořčičné semínko smícháme, přivedeme k varu a za stálého míchání vaříme asi 5 minut. Uvařený nálev necháme vychladnout. Přichystané houby 5 minut povaříme v osolené...

Americké okurky

Americké okurky

Nejdřív nastrouháme okurky a cibuli na plátky a prosypeme je dvěma lžícemi Laka. Necháme odležet alespoň hodinu, aby pustily šťávu. Mezitím si připravíme nálev ze všech zbylých surovin – ocet, koření...

Nakládaná řepa

Nakládaná řepa

Nálev je dobré uvařit několik dnů předem, aby se proležel. Vodu, ocet, cukr, Lako a veškeré koření svaříme alespoň 10 minut a necháme vychladnout. Přecedíme až těsně před samotným zavařováním. Omytou...

Broskvové chilli chutney

Broskvové chilli chutney

Broskve spaříme, oloupeme a nakrájíme na drobno. Mezitím na sucho ve vysoké pánvi necháme rozvonět římský kmín a koriandr – pozor, snadno se můžou spálit. Hned potom přidáme všechny ostatní suroviny pokrájené...

Nakládaná zelenina

Nakládaná zelenina

Lák si připravíme jako první. Suroviny pro výrobu láku stačí svařit a nechat odležet. Do směsi můžete přidat dle své vlastní chuti i např. koriandr, bazalku, výborné je semínko kopru. Narovnejte si zeleninu...