Jahodový džem se sektem

Sklenka sektu se sladkými jahodami, hmmm... A co si zkusit sekt namíchat přímo do jahodového džemu?
S laskavým svolením Barbory Říhové @rebarboras_kitchen, která recept vymyslela, uvařila, vyfotila a umožnila nám jeho použití.
Postup
Postup
JamFix promíchejte se dvěma lžícemi cukru. Jahody se zbylým cukrem rozmixujte. Z citronu vymačkejte šťávu a připravte si čisté a suché, ideálně vyvařené skleničky. Rozmixované jahody smíchejte s připraveným JamFixem, přilijte sekt a šťávu z citronu nebo kyselinu citronovou. Promíchejte a přiveďte k varu. Povařte 5 minut a ještě horký džem plňte do skleniček. Skleničky ihned zavíčkujte a otočte na chvíli dnem vzhůru.
Pokud chcete v džemu zachovat alkohol a neodvařit jej, přidejte sekt až těsně před koncem (lijte pomalu, bude hodně šumět). Alkohol se odpařuje už při 78°C.
Džem můžete pro delší trvanlivost také zavařit. Zavařujte v hrnci s vodou na mírném stupni cca 20 minut. Nebo ve vodní lázni v troubě.
Suroviny
Suroviny
- 850 g jahod
- 100 ml sektu
- JamFix 3:1 Labeta
- 300 g cukru (dle chuti a sladkosti jahod lze přidat)
- šťáva z 1 citronu nebo 1 – 2 lžičky Kyseliny citronové Labeta
Použité produkty