Raz dva navařeno...

Dýňový kompot s pomerančem

Už jste ochutnali dýňový kompot?  Lze ho přichystat takřka z jakékoliv dýně – Hokkaido, nebo též muškátové či máslové, i jiných oranžových druhů, zcela nevhodná je pouze dýně špagetová, jelikož se po upečení rozpadá na jednotlivá vlákna.

S laskavým svolením Barbory Říhové @rebarboras_kitchen, která recept vymyslela, připravila, vyfotila a umožnila nám jeho použití.

Postup

Postup

Připravte si čisté, ideálně i vysterilizované skleničky. Dýni očistěte a vyškrábejte z ní lžící semínka. Dužinu oloupejte a nakrájejte na kostičky. Do hrnce dejte vodu, přilijte šťávu z pomerančů i z citrónu, kyselinu citronovou, cukr i skořici a do tohoto nálevu vložte nakrájenou dýni. Na mírném plameni vařte do změknutí dýně. Nevařte ale moc dlouho, naplněné skleničky se budou ještě zavařovat, takže stačí, když dýni povaříte do "poloměkka".

Do připravených skleniček přendejte povařenou dýni a zalijte nálevem. Skleničky důkladně uzavřete a sterilizujte v hrnci s vodou na 80°C přibližně 20 min.

Kompot uchovávejte klidně mimo lednici, avšak po otevření skladujte v lednici a spotřebujte co nejdříve.

Náš tip:

Místo šťávy z čerstvých pomerančů lze dát 100% pomerančový nebo také ananasový džus.
Pokud vám zbyde nálev, slijte ho do sklenice a dejte vychladit do ledničky, je z něj báječný pomerančovo-dýňový džus!

Vytisknout recept

Suroviny

Suroviny

  • 1 kg dýně (oloupané a zbavené semínek)
  • 3 větší pomeranče
  • 1 citrón
  • cca 100 g Fruktózy Labeta
  • 1 lžička mleté nebo 1 svitek celé skořice
  • 1 lžička Kyseliny citronové Labeta
  • cca 500–600 ml vody (aby byla dýně zcela ponořená v nálevu)