Kořeněný dýňový džem s pomerančem

Tento džem se dá vyrobit takřka z jakékoliv dýně, vhodné jsou zejména druhy: muškátová, máslová nebo Hokkaido. Hokkaido má oproti ostatním výraznější chuť i barvu, takže i na džem je ideální. Pořád je ale dýně méně chuťově výrazná než ovoce, nebojte se tedy džem pořádně ochutit, kořením i cukrem. Pokud použijete cukr třtinový, džem bude mít temnější barvu, pokud tedy chcete jasnější oranžovou, dejte cukr klasický.
S laskavým svolením Barbory Říhové @rebarboras_kitchen, která recept vymyslela, připravila, vyfotila a umožnila nám jeho použití.
Postup
Postup
Z očištěné dýně vyjměte semínka a nakrájejte ji na kousky, klidně na větší. Pokud máte dýni Hokkaido, netřeba ji loupat, jinou dýni je potřeba zbavit nejdříve slupky.
Nakrájenou dýni vložte do hrnce a podlijte vodou. Přidejte i cukr, kyselinu citronovou, veškeré koření a také šťávu z pomeranče a citronu. Povařte, dokud dýně zcela nezměkne. Až bude dýně měkká, i s nálevem ji rozmixujte (pokud jste dali celý hřebíček, nejprve jej vyjměte). Do rozmixované dýně přidejte pektin rozmíchaný se lžící cukru, a ještě pár minut na mírném plameni povařte.
Ještě horký džem plňte do připravených skleniček, důkladně je uzavřete a na pár minut otočte dnem vzhůru, čímž se zakonzervují. Skleničky s džemem také můžete zavařit v hrnci s vodou na 80 °C přibližně po dobu 20 minut.
Náš tip:
Jste milovníci perníčků? Samostatné koření v džemu můžete zaměnit za 1–2 lžičky perníkového koření, s ním bude džem také velmi lahodný.
Vytisknout receptSuroviny
Suroviny
- 800–1000 g očištěné dýně (v našem případě Hokkaido)
- cca 300 g třtinového cukru (nebo dle chuti)
- 200–400 ml vody (aby voda byla cca do poloviny množství dýně)
- 1 pomeranč
- 1 citrón
- 1 lžička mleté skořice
- 1 lžička mletého kardamomu
- 1/2 lžičky mletého hřebíčku (nebo 2 celé)
- 1 lžička Kyseliny citronové Labeta
- 1 vrchovatá lžička Ovocného pektinu Labeta
Použité produkty