Raz dva navařeno...

Ananasový džem s kardamomem

Co takhle vyrobit jako dárek domácí džem? Kupte pěkné skleničky, naplňte je skvělým domácím džemem, přidejte samolepku s osobním vzkazem a ozdobte víčko. Ať nadělíte jednu nebo více skleniček, určitě uděláte radost. 

Postup

Postup

Smícháme 1 kg očištěného ananasu pokrájeného na menší kousky a nastrouhanou kůru z 1 citronu. Směs rozmixujeme a smícháme s Želírovacím cukrem 4:1 Labeta a kardamomem a dobře promícháme. Za stálého míchání přivedeme směs k varu a vaříme 3–5 minut. Podle chuti přidáme citronovou šťávu, která džem nejen dochutí, ale zároveň podpoří želírovací proces a zavařeninu pomůže zakonzervovat. V průběhu vaření nezapomínáme odebírat případnou pěnu, která by snižovala trvanlivost džemu. Horkým džemem opatrně plníme čisté skleničky, zavíčkujeme a otočíme na cca 5 minut dnem vzhůru. Po zchladnutí skladujeme nejlépe na chladnějším, tmavém, suchém místě.

Naše tipy

  • Dáváte přednost třtinovému cukru? Neváhejte použít Třtinový želírovací cukr 4:1.

  • Pěnu vznikající při vaření marmelády nebo džemu nevyhazujte. Je stejně dobrá jako zavařenina pod ní, jen má kratší trvanlivost. Doporučujeme sesbíranou pěnu dát do zvláštní skleničky, skladovat v ledničce a spotřebovat co nejdříve. Třeba ráno ke snídani spolu s horkými lívanečky.

Vytisknout recept

Suroviny

Suroviny