Ananasový džem s kardamomem
Co takhle vyrobit jako dárek domácí džem? Kupte pěkné skleničky, naplňte je skvělým domácím džemem, přidejte samolepku s osobním vzkazem a ozdobte víčko. Ať nadělíte jednu nebo více skleniček, určitě uděláte radost.
Postup
Postup
Smícháme 1 kg očištěného ananasu pokrájeného na menší kousky a nastrouhanou kůru z 1 citronu. Směs rozmixujeme a smícháme s Želírovacím cukrem 4:1 Labeta a kardamomem a dobře promícháme. Za stálého míchání přivedeme směs k varu a vaříme 3–5 minut. Podle chuti přidáme citronovou šťávu, která džem nejen dochutí, ale zároveň podpoří želírovací proces a zavařeninu pomůže zakonzervovat. V průběhu vaření nezapomínáme odebírat případnou pěnu, která by snižovala trvanlivost džemu. Horkým džemem opatrně plníme čisté skleničky, zavíčkujeme a otočíme na cca 5 minut dnem vzhůru. Po zchladnutí skladujeme nejlépe na chladnějším, tmavém, suchém místě.
Naše tipy
-
Dáváte přednost třtinovému cukru? Neváhejte použít Třtinový želírovací cukr 4:1.
-
Pěnu vznikající při vaření marmelády nebo džemu nevyhazujte. Je stejně dobrá jako zavařenina pod ní, jen má kratší trvanlivost. Doporučujeme sesbíranou pěnu dát do zvláštní skleničky, skladovat v ledničce a spotřebovat co nejdříve. Třeba ráno ke snídani spolu s horkými lívanečky.
Suroviny
Suroviny
- 1 kg očištěného ananasu
- 2 g kardamomu
- kůra z 1 citronu
- citronová šťáva podle chuti
- Želírovací cukr 4:1 Labeta nebo Třtinový želírovací cukr 4:1
Použité produkty