Recepty

Ananasový džem s kardamomem Ananasový džem s kardamomem
Popis:

Smícháme 1 kg očištěného ananasu pokrájeného na menší kousky a nastrouhanou kůru z 1 citronu. Směs rozmixujeme a smícháme s Želírovacím cukrem 4:1 Labeta a kardamomem a dobře promícháme.

 

Za stálého míchání přivedeme směs k varu a vaříme 3–5 minut. Podle chuti přidáme citronovou šťávu, která džem nejen dochutí, ale zároveň podpoří želírovací proces a zavařeninu pomůže zakonzervovat.

 

V průběhu vaření nezapomínáme odebírat případnou pěnu, která by snižovala trvanlivost džemu. Horkým džemem opatrně plníme čisté skleničky, zavíčkujeme a otočíme na cca 5 minut dnem vzhůru. Po zchladnutí skladujeme nejlépe na chladnějším, tmavém, suchém místě.

 

Naše tipy

 Dáváte přednost třtinovému cukru? Neváhejte použít Třtinový želírovací cukr 4:1.

 

 Pěnu vznikající při vaření marmelády nebo džemu nevyhazujte. Je stejně dobrá jako zavařenina pod ní, jen má kratší trvanlivost. Doporučujeme sesbíranou pěnu dát do zvláštní skleničky, skladovat v ledničce a spotřebovat co nejdříve. Třeba ráno ke snídani spolu s horkými lívanečky.

 

Bezlepkové perníkové muffiny Bezlepkové perníkové muffiny
Popis:

Směs na perník smícháme s vejci, olejem a mlékem nebo vodou a vyšleháme do krémového těsta. Těstem plníme muffinové košíčky do více než 3/4 objemu a pečeme v troubě na 170 °C (v horkovzdušné na 150 °C) po dobu 15-20 minut v závislosti na velikosti košíčku.

 

Naše tipy

• pokud použijete při přípravě vodu, budou muffiny nejen bez lepku, ale i bez laktózy

• pro obměnu chuti přidejte do těsta nasekané ořechy, povidla, strouhaný kokos nebo bezlepkovou čokoládu

• fandíte-li moučníkům s náplní, naplňte košíčky těstem do 1/3, doprostřed dejte lžičku marmelády a košíček doplňte těstem do více než 3/4 objemu

• hotové ještě horké muffiny můžeme polít čokoládovou polevou a ozdobit barevným cukrovým sypáním

 

Bezlepkové vázané koláčky Bezlepkové vázané koláčky
Popis:

Z 1 balíčku sušeného droždí, špetky soli, 2 lžic cukru a 10 lžic vlažného mléka připravíme kvásek. Jakmile začne kvásek kynout, přidáme 275 g univerzální směsi bez lepku, 2 vejce, 150 g měkkého másla a vypracujeme těsto.

 

Připravené těsto rozválíme na plát silný asi 1 cm. Plát těsta rozkrájíme na čtverečky asi tak 6 × 6 cm, čtverečky naplníme tvarohem, džemem, povidly nebo mákem. Důkladně spojíme rohy čtverečků, potřeme rozšlehaným vejcem a pečeme na máslem vymazaném plechu 15–20 minut při 180 °C.

 

Náš tip

• pokud milujete pocit, že jste si desert připravili doslova od píky, naplňte koláčky vlastním domácím džemem. Příprava zabere pár minut, zvládne ji každý a hlavně - v každé roční době objevíte dobrotu, kterou můžete proměnit v džem. Inspirujte se ←

 

Dýňový džem se skořicí Dýňový džem se skořicí
Popis:

Dýni oloupeme, zbavíme semínek a pokrájíme na menší kousky, které povaříme ve vodě několik minut (do změknutí). Rozvařené kousky dýně rozmixujeme, přidáme, skořicový cukr, Želírovací cukr 2:1 a citronovou šťávu podle chuti. Směs důkladně promícháme a za stálého míchání přivedeme k varu a vaříme 3-5 minut.

 

Hotovým džemem plníme očisté sklenice, zavíčkujeme, obrátíme dnem vzhůru a necháme při pokojové teplotě zchladnout.

 

Džem z pečené dýně s muškátovým oříškem Džem z pečené dýně s muškátovým oříškem
Popis:

Dýni oloupeme, zbavíme jadérek a pokrájíme na menší kousky. Pečeme v troubě na pečicím papíře do zlatova (v horkovzdušné na 170 °C, v elektrické na 180 °C). Upečenou dýni rozmixujeme, přidáme najemno nastrouhanou citronovu kůru, citronovou šťávu, muškárový oříšek, želírovací cukr 2:1 a vše důkladně promícháme. Směs za stálého míchání přivedeme k varu a vaříme 3-5 minut.

 

Hotovou marmeládou plníme čisté skleničky, zavíčkujeme, obrátíme dnem vzhůru a při pokojové teplotě necháme zchladnout.

 

Hruškový džem se zázvorem a medem Hruškový džem se zázvorem a medem
Popis:

Očištěné hrušky bez jádřinců pokrájíme na čtvrtiny, rozvaříme, scedíme a rozmixujeme. Přidáme med, zázvor, citronovou šťávu a Želírovací cukr. 2:1 Labeta. Směs dobře promícháme a za stálého mícháme přivedeme směs k varu a vaříme 3-5 minut.

 

Horkou marmeládou plníme sklenice, zavíčkujeme, obrátíme dnem vzhůru a necháme zchladnout. 

 

Naše tipy

 Do méně sladkých hrušek doporučujeme Želírovací cukr 2:1, máte-li však hrušky hodně zralé a sladké, bude se lépe hodit Želírovací cukr 4:1.

 

Dochucující suroviny jako zázvor nebo citronová šťáva nemusí být v receptu uvedené v takovém množství, které odpovídá vašemu vytříbenému jazýčku. Nebojte se proto během vaření džemu ochutnávat a experimentovat s jejich množstvím.

 

• Pokud stále tápete, který pomocník je nejvhodnější pro zavaření vašeho džemu či marmelády, podívejte se na jednoduchý návod JAK VYBRAT ŽELÍROVACÍ PROSTŘEDEK

 

Vaříme s Labetou