Recepty

Zde najdete recepty od vás, našich spokojených zákazníků.

Bezlepkové bramborové halušky Bezlepkové bramborové halušky
Popis:

Smícháme 75 g směsi na Bramborové knedlíky bez lepku Labeta, 125 g Univerzální směsi bez lepku Labeta, 125–150 ml vody a vypracujeme těsto.

 

Přes haluškové síto protlačujeme těsto do vroucí, osolené vody. Krátce povaříme a jakmile vyplavou halušky na hladinu, scedíme je a promícháme s rostlinným olejem (nebo ideálně restovanou slaninou), brynzou nebo strouhaným sýrem, kyselým zelím nebo zakysanou smetanou.

 

Náš tip

Pokud u vás neboduje pro halušky typická brynza, doporučujeme směs strouhaných sýrů - 100 g cihly a 50 g nivy rychle vmíchat do horkých halušek se slaninou.

 

Bezlepkové kukuřičné lívanečky se zakysanou smetanou a ovocem Bezlepkové kukuřičné lívanečky se zakysanou smetanou a ovocem
Popis:

Droždí rozmícháme se lžící cukru a troškou mouky, přilijeme půl hrnečku teplého mléka a v teple necháme vzejít kvásek. (Mléko nesmí být moc studené, ale ani teplé, jinak kvásek nevzejde.) Mezitím si připravíme hladkou mouku, zbytek ohřátého mléka, mouku, špetku soli, vejce, nastrouhanou citronovou kůru. Přidáme kvásek a zaděláme těsto, které pak necháme asi půl hodiny kynout. Lívance smažíme dozlatova na olejem vymazaném lívanečníku. Zdobíme je zakysanou smetanou, čerstvým ovocem, topingem či lístky máty. V zimě můžeme na ozdobu použít ovoce mražené, které prohřejeme a zahustíme škrobem či zastudena želatinou.

 

Domácí hamburger Domácí hamburger
Popis:

Dejte přísady na burger do mísy, osolte, opepřete a promíchejte. Zlehka zformujte 4 burgery, do každého udělejte uprostřed palcem prohlubeň, aby se při pečení moc nevyboulil. Odložte do ledničky a mezitím připravte barbecue omáčku, pokud nepoužijete kupovanou. Poté rozehřejte gril nebo grilovací pánev. Burgery potřete tence olejem a grilujte asi 4 minuty po každé straně, až budou pěkně dohněda opečené, ale stále ještě růžové uprostřed. Na poslední minutu na ně položte plátky sýra.

Opečte vnitřní stranu bezlepkových housek. Smíchejte majonézu s hořčicí a potřete jí spodní díl housky. Na něj položte list salátu a burger. Ozdobte okurkami a cibulí, pokapejte barbecue omáčkou a přiklopte houskou.

Jahodová marmeláda s červenou řepou Jahodová marmeláda s červenou řepou
Popis:

Syrovou červenou řepu nahrubo nastrouháme a rozmixujeme spolu s jahodami dohladka. Ke směsi přidáme BIO třtinový želírovací cukr 3:1 Labeta, dobře promícháme a za stálého mícháme přivedeme směs k varu a vaříme 3-5 minut.

 

Horkou marmeládou plníme sklenice, zavíčkujeme, obrátíme dnem vzhůru a necháme zchladnout. Díky řepě bude mít marmeláda výraznou vínově červenou barvu.

 

Je třeba pamatovat, že jedině v čisté (ideálně horkou vodou spařené) sklenici a s čistým víčkem si marmeláda udrží dlouhou trvanlivost. Pokud se při plnění sklenic její okraje umažou od marmelády, před zavíčkováním je nutné otřít je dosucha papírovou utěrkou.

 

Naše tipy

 vyzkoušeli jsme také poměr 800 g jahod a 200 g řepy - i ten doporučujeme!

 chceme-li dosáhnout tužší konzistence marmelády, přidáme trochu kyseliny citronové.

    Marmeládu ochutí a zároveň podpoří želírovací proces.

 Marmeládu připravíme i z běžného Želírovacího cukru 3:1 Labeta, je však potřeba

    množství použitého ovoce upravit na 1020 g jahod a 480 g řepy.

 

Jahodová marmeláda s čokoládou Jahodová marmeláda s čokoládou
Popis:

Jahody pečlivě očistíme a rozmixujeme (nebo rozemeleme či prolisujeme) - míra rozmixování není daná, řídíme se jen podle vlastní preference.

 

K rozmixovanému ovoci přidáme BIO třtinový želírovací cukr 3:1 a dobře promícháme. Za stáléhé míchaní přivedeme k varu a vaříme 3-5 minut. Jakmile směs odstavíme z plotny, vmícháme nahrubo nastrouhanou čokoládu, ihned poté marmeládou plníme čisté sklenice. Zavíčkujeme, obrátíme dnem vzhůru a necháme zchladnout.

 

Náš tip

Marmeládu jsme připravili s nastrouhanou hořkou čokoládou i čokoládou na vaření. Pro ty, kteří se do strouhání nehrnou, jsme vyzkoušeli také přípravu s hotovými čokoládovými peckami z obchodu. Všechny tři marmelády dopadly na jedničku a je jen na vás, kterou variantu si vyberete.

 

...nejdete v BIO produktech? Marmeládu stejně dobře připravíte i s běžným Želírovacím cukrem 3:1 Labeta.

 

Jahodový džem s rebarborou Jahodový džem s rebarborou
Popis:

Rebarboru oloupeme, opláchneme, pokrájíme na menší kousky a rozmixujeme (nebo prolisujeme či rozemeleme) spolu s jahodami. Jak moc rozmixovat? Jen podle vlastního přání - džem by měl obsahovat kousky ovoce, naopak marmeláda by měla být rozmixovaná dohladka.

 

Ke směsi přidáme BIO želírovací cukr, a za stálého míchání přivedeme k varu a vaříme 3-5 minut. Džem můžeme ochutit trochou kyseliny citronové (ta zároveň podpoří želírovací proces a džem tak bude tužší). Mlsné jazýčky mohou džem přisladit cukrem.

 

Horkým džemem plníme skleničky. Zavíčkujeme, obrátíme dnem vzhůru a necháme zchladnout.

 

Vaříme s Labetou