Recepty

Zde najdete recepty od vás, našich spokojených zákazníků.

Jahodová marmeláda s červenou řepou Jahodová marmeláda s červenou řepou
Popis:

Syrovou červenou řepu nahrubo nastrouháme a rozmixujeme spolu s jahodami dohladka. Ke směsi přidáme BIO třtinový želírovací cukr 3:1 Labeta, dobře promícháme a za stálého mícháme přivedeme směs k varu a vaříme 3-5 minut.

 

Horkou marmeládou plníme sklenice, zavíčkujeme, obrátíme dnem vzhůru a necháme zchladnout. Díky řepě bude mít marmeláda výraznou vínově červenou barvu.

 

Je třeba pamatovat, že jedině v čisté (ideálně horkou vodou spařené) sklenici a s čistým víčkem si marmeláda udrží dlouhou trvanlivost. Pokud se při plnění sklenic její okraje umažou od marmelády, před zavíčkováním je nutné otřít je dosucha papírovou utěrkou.

 

Naše tipy

 vyzkoušeli jsme také poměr 800 g jahod a 200 g řepy - i ten doporučujeme!

 chceme-li dosáhnout tužší konzistence marmelády, přidáme trochu kyseliny citronové.

    Marmeládu ochutí a zároveň podpoří želírovací proces.

 Marmeládu připravíme i z běžného Želírovacího cukru 3:1 Labeta, je však potřeba

    množství použitého ovoce upravit na 1020 g jahod a 480 g řepy.

 

Jahodová marmeláda s čokoládou Jahodová marmeláda s čokoládou
Popis:

Jahody pečlivě očistíme a rozmixujeme (nebo rozemeleme či prolisujeme) - míra rozmixování není daná, řídíme se jen podle vlastní preference.

 

K rozmixovanému ovoci přidáme BIO třtinový želírovací cukr 3:1 a dobře promícháme. Za stáléhé míchaní přivedeme k varu a vaříme 3-5 minut. Jakmile směs odstavíme z plotny, vmícháme nahrubo nastrouhanou čokoládu, ihned poté marmeládou plníme čisté sklenice. Zavíčkujeme, obrátíme dnem vzhůru a necháme zchladnout.

 

Náš tip

Marmeládu jsme připravili s nastrouhanou hořkou čokoládou i čokoládou na vaření. Pro ty, kteří se do strouhání nehrnou, jsme vyzkoušeli také přípravu s hotovými čokoládovými peckami z obchodu. Všechny tři marmelády dopadly na jedničku a je jen na vás, kterou variantu si vyberete.

 

...nejdete v BIO produktech? Marmeládu stejně dobře připravíte i s běžným Želírovacím cukrem 3:1 Labeta.

 

Jahodový džem s rebarborou Jahodový džem s rebarborou
Popis:

Rebarboru oloupeme, opláchneme, pokrájíme na menší kousky a rozmixujeme (nebo prolisujeme či rozemeleme) spolu s jahodami. Jak moc rozmixovat? Jen podle vlastního přání - džem by měl obsahovat kousky ovoce, naopak marmeláda by měla být rozmixovaná dohladka.

 

Ke směsi přidáme BIO želírovací cukr, a za stálého míchání přivedeme k varu a vaříme 3-5 minut. Džem můžeme ochutit trochou kyseliny citronové (ta zároveň podpoří želírovací proces a džem tak bude tužší). Mlsné jazýčky mohou džem přisladit cukrem.

 

Horkým džemem plníme skleničky. Zavíčkujeme, obrátíme dnem vzhůru a necháme zchladnout.

 

Jemné palačinky Jemné palačinky
Popis:

Ke směsi Jemné lívanečky přidáme 380 ml studené vody a 1 vejce a důkladně rozšleháme. Těsto lijeme na rozpálenou pánev s trochou oleje a smažíme po obou stranách do zlatova.

 

Těsto vystačí na 7-8 velkých palačinek.

 

Hotové palačinky pomažeme domácí marmeládou, srolujeme a zdobíme skořicovým cukrem, šlehačkou nebo ovocem.

 

Kokosový sen Kokosový sen
Popis:

Směs na Bábovku bez lepku Labeta smícháme se 3 vejci, 150 ml kokosového oleje, 175 ml vody nebo mléka. Přidáme dvě nastrouhaná jablka, 100 g nasekaných slunečnicových semínek, 100 g nastrouhaného kokosu, 100 g nasekané bezlepkové čokolády, 10 ml Bourbon vanilky, 10 ml ceylonské skořice a 10 ml bio perníkového koření. Do vymazané a bezlepkovou moukou vysypané formy nalijeme těsto a pečeme při 160 °C 45–50 minut. Propečení bábovky odzkoušíme špejlí.

Makový dort s pomerančem Makový dort s pomerančem
Popis:

Korpus

Směs na Makovec Labeta smícháme se 3 vejci, 100 ml oleje a 150 ml mléka nebo vody a šleháme 3-4 minuty. Pečeme v dortové formě o průměru 25-30 cm při 180 °C cca 20-25 minut (propečení odzkoušíme párátkem). Upečený korpus necháme vychladnout.

 

Krém

Do téměř vyšlehané smetany ke šlehání přidáme zakysanou smetanu, tvaroh, citronovou šťávu, vanilinový cukr a ztužovače šlehačky a došleháme dotuha. Krém naneseme na vychladlý dort a necháme ztuhnout v ledničce minimálně dvě hodiny.

 

Dokončení

Krém poklademe ovocem. Skvěle se hodí oloupané měsíčky sladkého pomeranče nebo kompotované mandarinky.

Smícháme Dortové želé Labeta, 250 ml studené vody (nebo šťávy z kompotovaných mandarinek) a 2-3 lžíce cukru (pokud použijeme sladkou šťávu z kompotu, není třeba doslazovat), směs přivedeme k varu, stáhneme z plotny a za občasného mícháme necháme chladnout. Vlažným želé dort zalijeme a dáme tuhnout do lednice.

 

Vaříme s Labetou