Vánočka

Zlatavá, nadýchaná a jemně voňavá – taková je naše domácí vánočka. Upečte si ji podle tradičního receptu a užijte si její máslovou chuť nejen o Vánocích. S hrnkem kakaa nebo čaje chutná prostě kouzelně kdykoliv.
Postup
Postup
Z trochy teplého mléka, lžíce moučné směsi a sušeného droždí připravíme kvásek a necháme 10 minut vykynout.
Do mísy vsypeme směs a přidáme kvásek, vejce, zbylé vlažné mléko, rozpuštěné máslo a citronovou kůru. Elektrickým hnětačem nebo ručně zpracujeme hladké nelepivé těsto. Nakonec vmícháme rozinky. Těsto zaprášíme moukou, zakryjeme utěrkou a necháme na teplém místě asi 60 minut kynout.
Těsto vložíme do máslem vymazané formy na vánočku a pečeme v troubě předehřáté na 160 °C přibližně 45 minut. Ihned po upečení vyklopíme vánočku z formy a necháme vychladnout na mřížce.
Vytisknout receptSuroviny
Suroviny
- Univerzální kynuté těsto Labeta
- 200 ml mléka
- 1 vejce + na potření
- 100 g rozpuštěného másla
- 115 g cukru
- rozinky
- citronová kůra na dochucení
Použité produkty