Raz dva navařeno...

Kynutý závin

Voňavý kynutý závin s mákem, tvarohem nebo třeba ořechovou náplní potěší všechny milovníky domácího pečení. Nadýchané těsto, bohatá náplň a zlatavá kůrka – dokonalá kombinace k odpolední kávě. Vyzkoušejte recept, který voní po domově a poctivosti.

Postup

Postup

Do sypké směsi přidáme žloutky, olej, vložné mléko a přibalené droždí. Elektrickým hnětačem nebo ručně zpracujeme hladké nelepivé těsto. Zaprášíme moukou, zakryjeme utěrkou a necháme na teplém místě 30–60 minut kynout.

Vykynuté těsto rozválíme na výšku asi 1 cm, rozdělíme na 2 poloviny, potřeme je oblíbenou náplní, zavineme, propícháme povrch vidličkou a oba záviny uložíme na vymaštěný plech.

 Před pečením záviny potřeme rozpuštěným máslem a necháme ještě 10 minut kynout.

Poté pečeme v troubě předehřáté na 180 °C přibližně 25 – 30 minut, dozlatova.

Vytisknout recept

Suroviny

Suroviny

  • Univerzální kynuté těsto Labeta
  • 250 ml mléka
  • 2 žloutky
  • 75 ml rostlinného oleje
  • máslo na potření