Raz dva navařeno...

Kynutý knedlík

Nadýchaný, lehký a jako od babičky – to je náš domácí kynutý knedlík. Připravte si ho podle jednoduchého receptu a podávejte k omáčkám i pečenému masu. Chuť pravé domácí kuchyně, kterou si zamiluje celá rodina.

Postup

Postup

Ve vlažném mléce rozšleháme vejce, poté vsypeme sáček droždí a rozmícháme. Do mísy vsypeme moučnou směs, přidáme sůl, vlijeme tekutou směs a necháme hníst robotem. Do téměř vypracovaného těsta přisypeme na kostičky nakrájenou housku, a ještě krátce prohněteme. Těsto přikryjeme utěrkou a necháme cca 1 hodinu kynout, objem by se měl zdvojnásobit.

Vykynuté těsto vyklopíme na pomoučenou pracovní desku, lehce propracujeme, rozdělíme na 2 díly a z každého dílu vytvarujeme knedlík. Oba knedlíky uložíme na plech potřený olejem, přikryjeme vlhkou utěrkou a necháme kynout dalších 30 minut.

Knedlíky můžeme uvařit buď v páře cca 25 minut, nebo ve vodě mírným varem v hrnci pod pokličkou cca 20 minut, po 10 minutách knedlík ve vodě obrátíme. Knedlík vařený ve vodě po vyjmutí propícháme špejlí, aby mohla vycházet pára.

Hotové knedlíky krájíme nití a podáváme jako přílohu k oblíbenému pokrmu.

 

Vytisknout recept

Suroviny

Suroviny

  • Univerzální kynuté těsto Labeta
  • 250 g mléka
  • 1 vejce½ lžičky soli
  • 1 ½ housky
  • olej

Použité produkty