Raz dva navařeno...

Pšeničný chléb z hrnce

Křupavá kůrka, vláčná střídka - tak chutná náš pšeničný chléb z hrnce. Díky pečení v hrnci má dokonalý tvar i strukturu, jako z řemeslné pekárny. Vyzkoušejte jednoduchý recept, který zvládne každý.

Postup

Postup

Do mísy dáme sypkou směs, vodu, droždí a sůl a hněteme v robotu nebo ručním elektrickým hnětačem asi 10 minut na střední rychlost. Vypracované těsto přikryjeme utěrkou a necháme kynout na teplém místě cca 1 hodinu.

Připravíme si hrnec s poklicí o průměru cca 15 cm, vhodný do trouby. Troubu zapneme na 200 °C a necháme v ní hrnec nahřát. Vykynuté těsto vyklopíme na pomoučenou pracovní desku, vytvoříme bochánek a dáme ho na pečicí papír.

Po 20 minutách hrnec vyjmeme a chycením za okraje pečicího papíru opatrně vložíme chléb do hrnce. Přikryjeme poklicí a pečeme 30 minut.

Poté chléb z hrnce vyjmeme, odlepíme pečicí papír na bocích a odstřihneme. Chléb vložíme zpět do trouby na mřížku pouze na pečicím papíru a dopékáme ještě 20 minut. Upečený chléb necháme vychladnout na mřížce a poté krájíme.

Pokud chceme povrch chleba lesklejší, potřeme ho před i po upečení studenou vodou.

 

Vytisknout recept

Suroviny

Suroviny

  • Univerzální kynuté těsto Labeta
  • 300 ml vody
  • ½ lžičky soli

Použité produkty