Domácí housky

Křupavé na povrchu, měkké uvnitř – takové jsou naše poctivé domácí housky. Vykouzlete je z pár jednoduchých surovin a užijte si vůni a chuť čerstvě upečeného pečiva.
Postup
Postup
Z trochy teplého mléka, lžíce moučné směsi a sušeného droždí připravíme kvásek a necháme 10 minut vykynout.
Do mísy vsypeme směs a přidáme kvásek, žloutek, zbylé vlažné mléko a rozpuštěné máslo. Elektrickým hnětačem nebo ručně zpracujeme hladké nelepivé těsto. Těsto zaprášíme moukou, zakryjeme utěrkou a necháme na teplém místě asi 60 minut kynout.
Vykynuté těsto rozdělíme na 10–12 stejně velkých kousků, dále je nehněteme, jen lehce rozvalujeme do tvaru válečku. Každý váleček rozdělíme na 3 prameny, které zapleteme do copu.
Housky klademe na plech vyložený pečicím papírem tak, aby měly mezi sebou dostatečné mezery. Přikryjeme utěrkou a necháme 30 minut kynout.
Housky potřeme vejcem rozšlehaným se lžící studené vody, posypeme hrubozrnnou solí, kmínem nebo mákem a pečeme v troubě předehřáté na 180 °C přibližně 15 minut dozlatova.
Vytisknout receptSuroviny
Suroviny
- Univerzální kynuté těsto Labeta
- 300 ml mléka
- 1 žloutek + vejce na potření
- 2 lžíce rozpuštěného másla
- mák, kmín a hrubozrnná sůl na posyp
Použité produkty