Raz dva navařeno...

Domácí housky

Křupavé na povrchu, měkké uvnitř – takové jsou naše poctivé domácí housky. Vykouzlete je z pár jednoduchých surovin a užijte si vůni a chuť čerstvě upečeného pečiva.

Postup

Postup

Z trochy teplého mléka, lžíce moučné směsi a sušeného droždí připravíme kvásek a necháme 10 minut vykynout.

Do mísy vsypeme směs a přidáme kvásek, žloutek, zbylé vlažné mléko a rozpuštěné máslo. Elektrickým hnětačem nebo ručně zpracujeme hladké nelepivé těsto. Těsto zaprášíme moukou, zakryjeme utěrkou a necháme na teplém místě asi 60 minut kynout.

Vykynuté těsto rozdělíme na 10–12 stejně velkých kousků, dále je nehněteme, jen lehce rozvalujeme do tvaru válečku. Každý váleček rozdělíme na 3 prameny, které zapleteme do copu.

Housky klademe na plech vyložený pečicím papírem tak, aby měly mezi sebou dostatečné mezery. Přikryjeme utěrkou a necháme 30 minut kynout.

Housky potřeme vejcem rozšlehaným se lžící studené vody, posypeme hrubozrnnou solí, kmínem nebo mákem a pečeme v troubě předehřáté na 180 °C přibližně 15 minut dozlatova.

Vytisknout recept

Suroviny

Suroviny

  • Univerzální kynuté těsto Labeta
  • 300 ml mléka
  • 1 žloutek + vejce na potření
  • 2 lžíce rozpuštěného másla
  • mák, kmín a hrubozrnná sůl na posyp

Použité produkty