Raz dva navařeno...

Běžné sladké

Omáčka s karamelizovanými jablky

Omáčka s karamelizovanými jablky

Jablka oloupeme, zbavíme jádřinců a nakrájíme na malé kostky. Na pánev dáme máslo, cukr krupici a vanilinové cukry, necháme rozpustit a promícháme dohromady. Přidáme jablka a na nižším stupni dusíme. Jablka...

Křehké makové trojhránky

Křehké makové trojhránky

Z lednice si vyndáme listové těsto rozválené na pečicím papíru a necháme jej při pokojové teplotě 10 minut odpočinout. Troubu předehřejeme na 185 °C na spodní i horní pečení. Makovou náplň Labeta...

Perníkový dort s domácí marmeládou

Perníkový dort s domácí marmeládou

Ke směsi na perník přidáme vejce, olej a vodu (nebo mléko) a směs vyšleháme do hladkého těsta, které nalijeme do vymazané a moukou vysypané dortové formy. Pečeme při teplotě 150 - 170 °C v závislosti na...

Rafinované višně v ořechovém kabátku

Rafinované višně v ořechovém kabátku

Připravíme si plech s pečícím papírem a nádobku s vodou, višně necháme okapat od přebytečné tekutiny. Zapneme troubu na 200 °C. Bílky vidličkou zamícháme s ořechovou náplní. Lehce navlhčíme konečky...

Osvěžující rybízovo-malinové želé

Osvěžující rybízovo-malinové želé

Omytý rybíz dáme do kastrůlku, zalijeme 200 ml vody a povaříme asi 2 minuty. Směs propasírujeme přes cedník, abychom se zbavili semínek, slupek a stopek z rybízu. Tekutinu nalijeme do odměrky a do objemu...

Pirohy

Pirohy

Směs smícháme s vodou a vypracujeme hladké těsto. Těsto rozválíme na pomoučněném vále, rozkrájíme na rovnoměrné čtverce a plníme náplní. Okraje potřeme rozšlehaným bílkem, přeložíme na trojúhelník, přitiskneme...

Ořechová omáčka na dezerty

Ořechová omáčka na dezerty

Oloupaná a na kostičky pokrájená jablka opečeme v hlubším hrnci na másle. Poté je rozmixujeme, přidáme trochu vody a vsypeme ořechovou náplň. Za stálého míchání vaříme asi 5 minut. Podáváme s vaflemi,...

Makový přeliv

Makový přeliv

Švestky rozmixujeme s trochou vody nebo mlékem a přidáme makovou náplň. Za stálého míchání povaříme asi 5 minut a dochutíme rumem. Podáváme ještě teplý s vaflemi, lívanci, bramborovými knedlíky nebo perníkem.

Loupáky

Loupáky

Do mísy přidáme hladkou mouku, teplé mléko, cukr a připravíme si důlek do kterého nasypeme celý sáček sušeného droždí Labeta. Kvásek necháme vzejít na teplém místě cca 30 minut. Poté do těsta přidáme...

Jablečný koláč z haluškového těsta

Jablečný koláč z haluškového těsta

Všechny ingredience na těsto smícháme a vypracujeme těsto, které rozdělíme na 2 díly. Oba díly rozválíme dle velikosti plechu. Na plech vyložený pečicím papírem položíme jeden díl a posypeme náplní, kterou...

Řezy Margot

Řezy Margot

Tyčinku Margot nastrouháme, přidáme mouku, cukr, vanilinový cukr, kypřicí prášek do pečiva, 2 žloutky, olej, smetanu ke šlehání, sůl a vodu. Po rozšlehání opatrně přimícháme sníh ze dvou bílků. Pečeme...

Jablkové řezy

Jablkové řezy

Suroviny smícháme a vypracujeme z nich těsto, které rozdělíme na 2 stejné díly. Vyválíme dle velikosti plechu a proložíme náplní ze strouhaných jablek, vanilinového cukru, 2 uvařených pudingů a 5 lžic...

Panna cotta

Panna cotta

Smetanu přivedeme k varu a rozpustíme v ní vanilinový cukr. Promícháme a odstavíme z plotny. Do horké smetany vmícháme želatinu a šleháme ručním šlehačem asi 1-2 minuty. Hotovou směs rozlijeme do studenou...

Štrúdl

Štrúdl

Ze směsi a vody vypracujeme hladké těsto ze kterého vyválíme mezi fólií tenký plát, který poklademe nastrouhanými jablky, posypeme skořicovým cukrem a případně dosladíme krystalovým cukrem. Přeneseme na...

Skořicové perníčky

Skořicové perníčky

Mouku s moučkovým cukrem promícháme a prosejeme. Přidáme sodu, citronovou kůru, skořicový cukr, perníkové koření, kakao a promícháme. Dále do směsi přidáme dvě celá vejce, med a zpracujeme těsto tak, až...

Perníkové muffiny

Perníkové muffiny

Směs na perník smícháme s vejcem, olejem a mlékem a vyšleháme do krémového těsta. Těstem plníme muffinové košíčky do více než 3/4 objemu a pečeme v troubě na 170 °C (v horkovzdušné na 150 °C) po dobu 15-20...

Perníkovník

Perníkovník

Puding uvaříme podle návodu, použijeme však pouze 300 ml mléka, aby měl hustější konzistenci. Po uvaření dáme puding vychladnout. V míse smícháme ingredience na těsto a vypracujeme nelepivé těsto. Těsto...