Raz dva navařeno...

Nakládané žampiony s mrkví

Nakládané žampiony jsou výborné jako chuťovka, ale využijete je i při vaření k doladění pokrmů. Můžete naložit bílé i hnědé, pěkně ve sklenici vypadá mix obou barev a nejlépe, když jsou malinké.

S laskavým svolením Barbory Říhové @rebarboras_kitchen, která recept vymyslela, připravila, vyfotila a umožnila nám jeho použití.

Postup

Postup

Skleničky důkladně vymyjte, ideálně i vysterilizujte a osušte.

Připravte si nálev, který posléze nalijte na žampiony alespoň trochu zchladlý. Do kastrůlku dejte Lako, vodu, ocet a cukr, případně i hořčičné semínko. Na nižším stupni krátce povařte, cca 10 min.

Očištěné žampiony překrojte na půlky nebo čtvrtky, pokud máte větší, malé nechte celé. Mrkev nakrájejte na kolečka nebo ozdobné kousky (kytičky, srdíčka...), cibuli taktéž na kolečka nebo proužky.

Do každé skleničky dejte vždy část žampionů, trochu cibule, mrkve a 1–2 bobkové listy. Zalijte nálevem, skleničky uzavřete a na čtvrt hodinky je sterilizujte na 80 °C. Po otevření skladujte v lednici a spotřebujte co nejdříve.

Žampiony po zavaření hodně ztratí na objemu, myslete na to při vkládání do skleniček a co nejvíce je upěchujte.

Vytisknout recept

Suroviny

Suroviny

  • 3 lžíce Lako Labeta
  • 50 ml kvasného octa
  • 2 lžíce cukru (dle chuti lze více i méně)
  • 200 ml vody
  • 500 g žampionů
  • 1 středně velká mrkev
  • 1 cibule
  • 2–4 bobkové listy (1-2 na 1 sklenku)
  • dle chuti 1–2 lžičky Hořčičného semínka Labeta