Raz dva navařeno...

Čalamáda s červenou řepou

Čalamáda je druh nakládané zeleniny, která může mít mnoho podob. Je typická pro středoevropskou kuchyni. Nejznámější je verze se zelím, cibulí a paprikami. Oblíbená je také mrkev a řepa. Červená řepa dodá čalamádě jedinečnou barvu i chuť. Snadný způsob, jak zakonzervovat zeleninovou úrodu. Zásobu skleniček oceníte především v zimě...

S laskavým svolením Kamily Metzové @kamilametzova.cz, která recept vymyslela, připravila, vyfotila a umožnila nám jeho použití.

Postup

Postup

Červenou řepu uvařte do měkka. Doba varu je podle velikosti, cca 45 min. Poté řepu oloupejte a nastrouhejte na hrubo.

Bílé zelí nakrouhejte na jemné nudličky, mrkev nastrouhejte na hrubo, cibuli na proužky.

Připravte si nálev podle návodu. V hrnci přiveďte k varu vodu, ocet, cukr, směs na nakládání Lako a krátce povařte.

Všechnu zeleninu smíchejte dohromady a zalijte nálevem.

Naplňte sklenice a sterilizujte 20 minut.

Náš tip

Do zbylého nálevu naložte i jinou úrodu jako cibulky, houby, květák či kukuřičné klásky.

Vytisknout recept

Suroviny

Suroviny

  • 1 kg hlávky bílého zelí
  • 1 kg červené řepy
  • 2 cibule
  • 2 mrkve

Nálev

  • 1 balení směsi na nakládání okurek a zeleniny Lako Labeta
  • 1 700 ml vody
  • 500 ml octa
  • 120 g cukru