Čalamáda s červenou řepou
Čalamáda je druh nakládané zeleniny, která může mít mnoho podob. Je typická pro středoevropskou kuchyni. Nejznámější je verze se zelím, cibulí a paprikami. Oblíbená je také mrkev a řepa. Červená řepa dodá čalamádě jedinečnou barvu i chuť. Snadný způsob, jak zakonzervovat zeleninovou úrodu. Zásobu skleniček oceníte především v zimě...
S laskavým svolením Kamily Metzové @kamilametzova.cz, která recept vymyslela, připravila, vyfotila a umožnila nám jeho použití.
Postup
Postup
Červenou řepu uvařte do měkka. Doba varu je podle velikosti, cca 45 min. Poté řepu oloupejte a nastrouhejte na hrubo.
Bílé zelí nakrouhejte na jemné nudličky, mrkev nastrouhejte na hrubo, cibuli na proužky.
Připravte si nálev podle návodu. V hrnci přiveďte k varu vodu, ocet, cukr, směs na nakládání Lako a krátce povařte.
Všechnu zeleninu smíchejte dohromady a zalijte nálevem.
Naplňte sklenice a sterilizujte 20 minut.
Náš tip
Do zbylého nálevu naložte i jinou úrodu jako cibulky, houby, květák či kukuřičné klásky.
Vytisknout receptSuroviny
Suroviny
- 1 kg hlávky bílého zelí
- 1 kg červené řepy
- 2 cibule
- 2 mrkve
Nálev
- 1 balení směsi na nakládání okurek a zeleniny Lako Labeta
- 1 700 ml vody
- 500 ml octa
- 120 g cukru
Použité produkty