Raz dva navařeno...

Okurkovo-papriková čalamáda

Tuto osvěžující čalamádu si nasevírujte k vašemu oblíbenému jídlu místo kyselých okurek. Máte raději pikantnější chutě? Přidejte si do ní i papričku pálivou, nebo nastrouhejte kousek křenu. 

S laskavým svolením Barbory Říhové @rebarboras_kitchen, která recept vymyslela, uvařila, vyfotila a umožnila nám jeho použití.

Postup

Postup

Připravte si nejprve čisté a suché skleničky, ideálně i sterilizované.

Očištěnou zeleninu nakrájejte na tenké proužky, případně kostičky, a naskládejte do skleniček.

Do kastrůlku dejte vodu, ocet, Lako, cukr a hořčičná i koriandrová semínka. Přiveďte k varu a pět minut svařte. Nálev si můžete uzpůsobit dle chuti, kyselejší / slanější / sladší.

Zeleninu ve skleničkách zalijte svařeným lákem a zavíčkujte.

Nakonec čalamádu zavařte – v hrnci s vodou (voda má sahat do 3/4 skleničky) na cca 20 min a uchovávejte na temném místě.

Náš tip:

Pokud chcete čalamádu pikantní, přidejte dle chuti i papričku pálivou (cca 1–2 ks), nebo nastrouhejte kousek křenu.

Vytisknout recept

Suroviny

Suroviny

Na 4 skleničky o objemu cca 500 ml:

  • 600 g okurek
  • 4 bílé/zelené papriky
  • 2 červené papriky (kapie)
  • 2 cibule – ideálně červená (lze vynechat)
  • 1 Lako Labeta - přípravek k nakládání
  • 1 – 2 lžičky Hořčičného semínka Labeta
  • 1 – 2 lžičky koriandrových semínek
  • 1,5 - 1,8 l vody
  • 400 ml kvasného octa
  • 100 – 120 g cukru
  • 1 lžička celého nebo ½ lžičky mletého pepře