Okurkovo-papriková čalamáda
Tuto osvěžující čalamádu si nasevírujte k vašemu oblíbenému jídlu místo kyselých okurek. Máte raději pikantnější chutě? Přidejte si do ní i papričku pálivou, nebo nastrouhejte kousek křenu.
S laskavým svolením Barbory Říhové @rebarboras_kitchen, která recept vymyslela, uvařila, vyfotila a umožnila nám jeho použití.
Postup
Postup
Připravte si nejprve čisté a suché skleničky, ideálně i sterilizované.
Očištěnou zeleninu nakrájejte na tenké proužky, případně kostičky, a naskládejte do skleniček.
Do kastrůlku dejte vodu, ocet, Lako, cukr a hořčičná i koriandrová semínka. Přiveďte k varu a pět minut svařte. Nálev si můžete uzpůsobit dle chuti, kyselejší / slanější / sladší.
Zeleninu ve skleničkách zalijte svařeným lákem a zavíčkujte.
Nakonec čalamádu zavařte – v hrnci s vodou (voda má sahat do 3/4 skleničky) na cca 20 min a uchovávejte na temném místě.
Náš tip:
Pokud chcete čalamádu pikantní, přidejte dle chuti i papričku pálivou (cca 1–2 ks), nebo nastrouhejte kousek křenu.
Vytisknout receptSuroviny
Suroviny
Na 4 skleničky o objemu cca 500 ml:
- 600 g okurek
- 4 bílé/zelené papriky
- 2 červené papriky (kapie)
- 2 cibule – ideálně červená (lze vynechat)
- 1 Lako Labeta - přípravek k nakládání
- 1 – 2 lžičky Hořčičného semínka Labeta
- 1 – 2 lžičky koriandrových semínek
- 1,5 - 1,8 l vody
- 400 ml kvasného octa
- 100 – 120 g cukru
- 1 lžička celého nebo ½ lžičky mletého pepře
Použité produkty