Raz dva navařeno...

Zeleninový relish z cuket a paprik

Relish je ochucená zeleninová směs, která se používá jako doplněk hot dogů, burgerů či sendvičů. Má typickou sladkokyselou chuť a hrubší strukturu. Obvykle se připravuje z okurek, cuket, cibule nebo paprik. Jeho výrazná chuť zaujme při každé grilovačce. Je praktické lehce ho zahustit přírodním pektinem, který zajistí příjemnou stabilní konzistenci. Můžete ho zavařit do skleniček a mít po ruce kdykoliv během roku.

S laskavým svolením Kamily Metzové @kamilametzova.cz, která recept vymyslela, připravila, vyfotila a umožnila nám jeho použití.

Postup

Postup

Cukety nastrouhejte na hrubo, osolte a nechte alespoň půl hodiny pustit vodu.

Cibuli nakrájejte na kostičky, papriku na drobnější proužky.

Všechnu zeleninu dejte do hrnce, přidejte cukr, ocet a koření. Směs pozvolna vařte asi 15 minut. Přidejte lžičku až dvě pektinu, aby měla směs lepší konzistenci. Vařte ještě 5 až 10 minut podle stavu zeleniny. Není cílem zeleninu vařit příliš dlouho, stále by měla mít strukturu.

Směs naplňte do sterilizovaných sklenic. Můžete jen otočit dnem vzhůru nebo i krátce zavařit.

Náš tip

Pokud chcete více tradiční chuť zeleniny bez kurkumy a jiných orientálních druhů koření, můžete ji povařit v nálevu připraveného z produktu Lako Labeta.

Vytisknout recept

Suroviny

Suroviny

  • 3 střední cukety
  • 2 cibule
  • 2 zelené papriky
  • 2 lžičky soli (nebo dle chuti)
  • 1 – 2 lžičky Ovocného pektinu Labeta
  • 250 g cukru
  • 180 ml vinného octa
  • 1 lžička kurkumy
  • 1 lžička indického kari koření
  • pepř