Zeleninový relish z cuket a paprik
Relish je ochucená zeleninová směs, která se používá jako doplněk hot dogů, burgerů či sendvičů. Má typickou sladkokyselou chuť a hrubší strukturu. Obvykle se připravuje z okurek, cuket, cibule nebo paprik. Jeho výrazná chuť zaujme při každé grilovačce. Je praktické lehce ho zahustit přírodním pektinem, který zajistí příjemnou stabilní konzistenci. Můžete ho zavařit do skleniček a mít po ruce kdykoliv během roku.
S laskavým svolením Kamily Metzové @kamilametzova.cz, která recept vymyslela, připravila, vyfotila a umožnila nám jeho použití.
Postup
Postup
Cukety nastrouhejte na hrubo, osolte a nechte alespoň půl hodiny pustit vodu.
Cibuli nakrájejte na kostičky, papriku na drobnější proužky.
Všechnu zeleninu dejte do hrnce, přidejte cukr, ocet a koření. Směs pozvolna vařte asi 15 minut. Přidejte lžičku až dvě pektinu, aby měla směs lepší konzistenci. Vařte ještě 5 až 10 minut podle stavu zeleniny. Není cílem zeleninu vařit příliš dlouho, stále by měla mít strukturu.
Směs naplňte do sterilizovaných sklenic. Můžete jen otočit dnem vzhůru nebo i krátce zavařit.
Náš tip
Pokud chcete více tradiční chuť zeleniny bez kurkumy a jiných orientálních druhů koření, můžete ji povařit v nálevu připraveného z produktu Lako Labeta.
Vytisknout receptSuroviny
Suroviny
- 3 střední cukety
- 2 cibule
- 2 zelené papriky
- 2 lžičky soli (nebo dle chuti)
- 1 – 2 lžičky Ovocného pektinu Labeta
- 250 g cukru
- 180 ml vinného octa
- 1 lžička kurkumy
- 1 lžička indického kari koření
- pepř
Použité produkty