Zeleninová směs na topinky
Zpracovat zeleninovou úrodu můžete i jinak než ji naložit do sladkokysela. Z cuket, paprik a rajčat si vyrobte domácí zeleninovou směs, která je vynikající na topinkách. Když ji zavaříte do skleniček, můžete si křupavé topinky s vláčnou směsí dopřát kdykoliv vás napadne. Pektin pomůže směs lehce zpevnit, takže se pohodlně roztírá.
S laskavým svolením Kamily Metzové @kamilametzova.cz, která recept vymyslela, připravila, vyfotila a umožnila nám jeho použití.
Postup
Postup
Větší cukety oloupejte a zbavte semínek. Menší cukety se slabou slupkou nemusíte loupat. Cukety nastrouhejte na hrubo. Rajčata nakrájejte na kousky, papriky na proužky.
Na oleji orestujte cibuli. Přidejte všechnu zeleninu, ochuťte kořením a bylinkami. Vařte na mírném stupni pod pokličkou asi 20 minut. Dále vařte bez pokličky, aby se odpařila tekutina a směs byla hustá a vláčná.
Aby byla směs mazlavá a dobře držela na topinkách, zahustěte ji pektinem. Krátce povařte.
Směsí naplňte sterilizované skleničky a zavíčkujte. Pokud potřebujete, můžete sterilizovat.
Náš tip
Tuto zeleninovou směs je výborné kombinovat s různými druhy sýrů. Topinku potřete bohatou vrstvou směsi a zasypte výrazným tvrdým sýrem Grana padano nebo balkánským sýrem. Krátce zapečte.
Vytisknout receptSuroviny
Suroviny
- 2 střední cukety
- 600 g rajčat
- 500 g paprik
- 2 cibule
- 4 stroužky česneku
- 1 - 2 lžičky Ovocného pektinu Labeta
- 2 lžičky mleté uzené papriky
- 2 lžičky směsi koření na grilovanou zeleninu nebo jen bylinky
- olej
- sůl
- pepř
- pro pikantní chuť chilli paprička
Použité produkty