Raz dva navařeno...

Zeleninová směs na topinky

Zpracovat zeleninovou úrodu můžete i jinak než ji naložit do sladkokysela. Z cuket, paprik a rajčat si vyrobte domácí zeleninovou směs, která je vynikající na topinkách. Když ji zavaříte do skleniček, můžete si křupavé topinky s vláčnou směsí dopřát kdykoliv vás napadne. Pektin pomůže směs lehce zpevnit, takže se pohodlně roztírá.

S laskavým svolením Kamily Metzové @kamilametzova.cz, která recept vymyslela, připravila, vyfotila a umožnila nám jeho použití.

Postup

Postup

Větší cukety oloupejte a zbavte semínek. Menší cukety se slabou slupkou nemusíte loupat. Cukety nastrouhejte na hrubo. Rajčata nakrájejte na kousky, papriky na proužky.

Na oleji orestujte cibuli. Přidejte všechnu zeleninu, ochuťte kořením a bylinkami. Vařte na mírném stupni pod pokličkou asi 20 minut. Dále vařte bez pokličky, aby se odpařila tekutina a směs byla hustá a vláčná.

Aby byla směs mazlavá a dobře držela na topinkách, zahustěte ji pektinem. Krátce povařte.

Směsí naplňte sterilizované skleničky a zavíčkujte. Pokud potřebujete, můžete sterilizovat.

Náš tip

Tuto zeleninovou směs je výborné kombinovat s různými druhy sýrů. Topinku potřete bohatou vrstvou směsi a zasypte výrazným tvrdým sýrem Grana padano nebo balkánským sýrem. Krátce zapečte.

Vytisknout recept

Suroviny

Suroviny

  • 2 střední cukety
  • 600 g rajčat
  • 500 g paprik
  • 2 cibule
  • 4 stroužky česneku
  • 1 - 2 lžičky Ovocného pektinu Labeta
  • 2 lžičky mleté uzené papriky
  • 2 lžičky směsi koření na grilovanou zeleninu nebo jen bylinky
  • olej
  • sůl
  • pepř
  • pro pikantní chuť chilli paprička