Višňový džem s borůvkami a rybízem

Domácí džem nemusí nutně být jednodruhový. Nebojte se kombinovat a vymýšlet nejlepší varianty poměrů rozného ovoce. Avšak pro ty, kteří před zkoušením neznámého dávají přesnost vyzkoušené jistotě, jsme připravili vyladěný poměr višní, lesních a zahradní bobulí a toho nejlepšího želírovadla - ovocného pektinu.
Postup
Postup
Nejprve ovoce omyjeme pod slabým proudem vody. Višně vypeckujeme, kuličky rybízu obereme ze stopek a vše smícháme s borůvkami. Směs ovoce rozmixujeme a propasírujeme přes síto, abychom se zbavili šlupek a drobných peciček. Cukr promícháme s ovocným pektinem a vsypeme do propasírovaného ovoce. Důkladně promícháme, za stálého míchání přivedeme k varu a povaříme asi 3-5 minut. Hotový džem lijeme do čistých skleniček, zavíčkujeme, postavíme dnem vzhůru a necháme zchladnout. Marmeládu skladujeme nejlépe na suchém, temném a chladném místě.
Naše tipy
• jsou-li višně moc kyselé, můžeme během vaření džem přisladit
• džem bude výborný i s jinou odrůdou višní, třeba s navinule sladkými sladkovišněmi
Vytisknout recept
Suroviny
Suroviny
- 600 g višní
- 300 g borůvek
- 150 g červeného rybízu
- 1000 g cukru
- 1 a půl balíčku Ovocného pektinu Labeta
Použité produkty