Velikonoční "mechový" dort bez lepku

Oslavte Velikonoce i příchod jara tímto dortem svěží chuti i barvy! Jemný a nadýchaný drobený dort v zelenkavé barvě vám rozjasní velikonoční stůl.
S laskavým svolením Kristýny Chadrabové @nonglutine, která recept vymyslela, upekla, vyfotila a umožnila nám jeho použití.
Postup
Postup
Bílky ze všech vajec si vyšleháme do sněhu. Až bude sníh opravdu tuhý, tak přidáme cukr. Ručně potom vmícháme do bílkové směsi i žloutky a prosátou mouku. Nakonec přidáme prášek do pečiva a zelené barvivo. Dáme péct v kulaté dortové formě na 170 °C cca 20 minut.
V mezičase si připravíme krém. Smetanu vyšleháme do pevného krému a přidáme ztužovač šlehačky, citronovou kůru a šťávu. Nakonec vmícháme cukr. Do krému můžete použít i barevné zdobení.
Když je korpus vychladlý, pokračujeme jako u drobeného dortu. Horní část upečeného korpusu vydlabeme a rozdrobíme. Spodní část naplníme krémem a rozdrobenou částí posypeme do tvaru krtince.
Na dozdobení můžeme použit čokoládová vajíčka nebo zvířátka.
Vytisknout receptSuroviny
Suroviny
Na těsto
- 6 lžic Univerzální směsi bez lepku Labeta
- 6 lžic moučkového cukru
- 6 vajec
- 1 lžička Kypřicího prášku do pečiva bez lepku Labeta
- zelené potravinářské barvivo
Na krém
- 400 ml smetany ke šlehání
- 2 lžíce cukru
- 1 lžička Ztužovače šlehačky Labeta
- citronová kůra
- šťáva z jednoho citronu
Použité produkty