Velikonoční bezlepkový věnec s pudingem
Bezlepkový věnec ozdobený velikonočními čokoládovými vajíčky bude chloubou vašeho velikonočního stolu. Díky pudingové náplni je krásně vláčný a rozplývá se na jazyku. Užijte si tu chuť!
S laskavým svolením Kristýny Chadrabové, která recept vymyslela, upekla, vyfotila a umožnila nám jeho použití.
Postup
Postup
Nejprve si ze 150 ml vody, droždí, cukru a dvou lžic Univerzální směsi bez lepku uděláme kvásek, který pořádně promícháme a necháme vzejít cca 20 minut na teplém místě. Vedle smícháme univerzální bezlepkovou směs, směs na Mazanec bez lepku, mléko, žloutky a máslo. Do této směsi potom přidáme vzešlý kvásek, pořádně prohněteme a necháme v troubě na 60 °C kynout cca 2 hodiny.
Mezitím si uvaříme puding dle návodu a zaděláme povrch potravinářskou fólií, aby se nevytvořil škraloup.
Hotové těsto rozdělíme na dvě části, z každé připravíme jeden věnec. Vezmeme jednu půlku těsta a rozdělíme opět na půl. Každou část rozválíme do obdélníku. Až bude puding chladný, rozetřeme ho po těstě. Těsto zamotáme jako roládu a potom uprostřed podélně rozkrojíme. Oba konce do sebe zamotáme a vytvoříme věnec, který ještě můžeme potřít rozmíchaným vajíčkem. Stejným způsobem připravíme druhý věnec. (Můžete jednou použít puding čokoládový a jednou vanilkový a vzniknou tak 2 různé věnce.) Pečeme na 190 °C cca 30 min.
Upečený věnec můžeme po vychladnutí dozdobit barevnými čokoládovými vajíčky.
Suroviny
Suroviny
Těsto:
- 150 g + 2 lžíce Univerzální směsi Labeta
- 500 g směsi Mazanec bez lepku Labeta
- 20 g droždí
- 150 ml vody
- 200 ml mléka
- 1 lžíce cukru
- 2 žloutky
- 80 g másla
Náplň:
- Puding bez lepku s vanilkovou příchutí a / nebo Čokoládový puding bez lepku Labeta
- 500 ml mléka
Použité produkty