Třešňový džem s pomerančovým likérem

Sklidili jste velkou úrodu třešní a už nevíte, jak je zpracovat? My vám pomůžeme. Uvařte si úžasný třešňový džem ochucený pomerančovým likérem a vychutnejte si svou úrodu kdykoliv během roku třeba jen tak na chlebu s máslem.
S laskavým svolením @teaolivova, která recept vymyslela, uvařila, vyfotila a umožnila nám jeho použití.
Postup
Postup
Nejprve odpeckujeme a důkladně očistíme třešně. 800 g třešní vložíme do hrnce, kde je tyčovým mixérem zlehka pomixujeme. K ovoci přidáme likér a promícháme. Směs začneme na plotně pomalu zahřívat. Nyní do směsi v hrnci přidáme promíchaný cukr s pektinem, za průběžného míchání necháme ve směsi rozpustit a 3 až 5 minut povaříme. Nyní degustujeme, podle chuti můžeme přidat ještě trochu likéru, případně kyseliny citrónové. V této fázi také přidáme zbytek (celých nebo pokrájených) třešní. Díky tomu získáme v džemu navíc strukturu celého ovoce. Správnou konzistenci otestujeme “talířkovou metodou”. Stačí nanést lžičku džemu na talířek a ten po chvilce otočit vzhůru nohama – pokud nestéká, je dokonalá.
Džem rozdělíme do sterilních sklenic s hermeticky uzavíratelným víčkem a těsnící gumičkou, po naplnění sklenice otočíme dnem vzhůru. Takto připravený džem vydrží nejméně 12 měsíců v chladném a tmavém sklepě, ideální teplota je do 18 °C.
Vytisknout receptSuroviny
Suroviny
- 1000 g zralých českých třešní
- 1 dcl pomerančového likéru (př. Gran Marnier)
- 700 g BIO Třtinového želírovacího cukru Labeta
- ½ sáčku Ovocného pektinu Labeta
- Kyselina citrónová Labeta
Použité produkty