Raz dva navařeno...

Švestkový džem s portským vínem

Kombinace sladkých švestek a lahodného portského vína je neodolatelná. Uchovejte si ji v několika skleničkách tohoto úžasného džemu!

S laskavým svolením Barbory Říhové @rebarboras_kitchen, která recept vymyslela, uvařila, vyfotila a umožnila nám jeho použití

Postup

Postup

Švestky nakrájejte a dejte do kastrůlku, zasypte cukrem a na mírném plameni nechte cca 10 minut povařit, dokud nezměknou. Zpočátku, než švestky pustí šťávu, tak míchejte, ať se nepřipálí, případně podlijte 1 lžící vody. Švestky také lze syrové rozmixovat a až pak povařit.

Až švestky dostatečně změknou, tak je rozmixujte tyčovým mixérem do požadované konzistence (můžete nechat v džemu kousky ovoce). Do rozmixovaných švestek přidejte vymačkanou šťávu z citrónu, portské víno a cukr. Ovocný pektin nejprve stranou rozmíchejte se lžící cukru a poté jej důkladně vmíchejte do džemu. Nechte společně ještě 5–10 minut povařit. Jestli je džem hotový zkontrolujte talířkovou metodou – kápněte lžičku džemu na porcelánový talířek, nechte zchladnout a jestli nestéká, je perfektní.

Hotovým džemem plňte čisté a vyvařené skleničky a uzavřené otočte dnem vzhůru. Nebo můžete i klasicky zavařit v hrnci s vodou na 80 °C po dobu cca 20 minut. Takto konzervovaný džem můžete uchovávat i mimo lednici, otevřenou skleničku skladujte však už pouze v lednici.


Náš tip:

Namísto portského je v džemu výborné i červené víno, přidat můžete také koření jako je vanilka, skořice, kardamom nebo třeba badyán.

Vytisknout recept

Suroviny

Suroviny

Suroviny na 3 skleničky:

  • 600 g vypeckovaných švestek 
  • cca 150 – 300 g cukru (podle chuti a sladkosti švestek) 
  • šťáva z 1 citrónu 
  • cca 60 ml portského vína (dle chuti může být o něco více či méně)
  • 1 a 1/2 lžičky Ovocného pektinu Labeta