Šťavnatá vánoční štola bez lepku a laktózy

Vánoční štola nechybí na vánočním stole mnoha českých rodin. Je plná ořechů a sušeného ovoce a skvěle chutná. Vychutnejte si tuto tradiční vánoční pochoutku v bezlepkové variantě.
S laskavým svolením Radky Vrzalové aka @bezlepkovamatka, která recept vymyslela, upekla, vyfotila a umožnila nám jeho použití.
Postup
Postup
Všechny suroviny by měly mít pokojovou teplotu.
V misce smícháme nasekané ovoce s alkoholem a ovocnou šťávou a kůrou a necháme hodinu stát. Potom přidáme mléčné výrobky, přišleháme vejce a mandle a opatrně vmícháme rozpuštěný zchladlý tuk.
Ve druhé misce smícháme sypkou směs na vánočku, vanilinový cukr, sůl, koření a kypřidlo. K tekutinám opatrně přimícháváme silikonovou stěrkou sypkou směs a naplníme jí vymazanou formu na vánočku nebo formu na štolu. Forma na štolu se překlápí jako bábovička a těsto v ní teplem roste a zpevňuje se, naopak forma na vánočku se jen postaví naplněná na plech.
Šťavnatá a skvělá je štola s válečkem marcipánu. Pokud chceme štolu s marcipánem, pak vyválíme cca 250 g marcipánu na délku formy a váleček vkládáme po rozetření cca 1/3 těsta (on pomalu propadne níže, než se těsto zpevní pečením).
Těsto pečeme pomalinku na 160 °C cca 50 - 60 minut. Propečenost těsta zkontrolujeme špejlí.
Hotovou štolu necháme vychladnout ve vánočkové formě na mřížce, formu na štolu jednoduše odklopíme. Necháme 15 minut zchladnout a pak potřeme rozpuštěným tukem a přesypeme cukrem s vanilkou. Necháme úplně vychladnout (těsto trochu klesne). Skladujeme překryté alobalem.
Vytisknout receptSuroviny
Suroviny
- 250 g nasekaného sušeného ovoce (meruňky, brusinky, rozinky)
- 3 lžíce tuzemáku nebo ovocného likéru
- 200 g zakysané smetany bez laktózy + 200 g tvarohu bez laktózy
- 1 celé vejce (cca 55 g)
- 50 g sekaných loupaných mandlí
- 70 g rozpuštěného tuku nebo bezlaktózového másla
- kůra a šťáva z jednoho většího chemicky neošetřeného citronu + 2 lžíce pomerančové šťávy
- 300 g směsi na Vánočku bez lepku Labeta
- 1 Vanilinový cukr Labeta
- 14 g Kypřicího prášku do pečiva bez lepku Labeta
- 2 g soli
- koření na štolu (koupíte v zahraničí nebo na internetu) nebo 1/2 lžičky skořice +1/4 hřebíčku + špetka mletého anýzu + špetka muškátového oříšku
Na vymazání formy
- kousek bezmléčného tuku
Na potření
- 50 g rozpuštěného bezlaktózového másla
Na posypání
- moučkový cukr smíchaný s vanilkou
Použité produkty