Raz dva navařeno...

Šťavnatá vánoční štola bez lepku a laktózy

Vánoční štola nechybí na vánočním stole mnoha českých rodin. Je plná ořechů a sušeného ovoce a skvěle chutná. Vychutnejte si tuto tradiční vánoční pochoutku v bezlepkové variantě.

S laskavým svolením Radky Vrzalové aka @bezlepkovamatka, která recept vymyslela, upekla, vyfotila a umožnila nám jeho použití.

Postup

Postup

Všechny suroviny by měly mít pokojovou teplotu.

V misce smícháme nasekané ovoce s alkoholem a ovocnou šťávou a kůrou a necháme hodinu stát. Potom přidáme mléčné výrobky, přišleháme vejce a mandle a opatrně vmícháme rozpuštěný zchladlý tuk.

Ve druhé misce smícháme sypkou směs na vánočku, vanilinový cukr, sůl, koření a kypřidlo. K tekutinám opatrně přimícháváme silikonovou stěrkou sypkou směs a naplníme jí vymazanou formu na vánočku nebo formu na štolu. Forma na štolu se překlápí jako bábovička a těsto v ní teplem roste a zpevňuje se, naopak forma na vánočku se jen postaví naplněná na plech.

Šťavnatá a skvělá je štola s válečkem marcipánu. Pokud chceme štolu s marcipánem, pak vyválíme cca 250 g marcipánu na délku formy a váleček vkládáme po rozetření cca 1/3 těsta (on pomalu propadne níže, než se těsto zpevní pečením).

Těsto pečeme pomalinku na 160 °C cca 50 - 60 minut. Propečenost těsta zkontrolujeme špejlí.

Hotovou štolu necháme vychladnout ve vánočkové formě na mřížce, formu na štolu jednoduše odklopíme. Necháme 15 minut zchladnout a pak potřeme rozpuštěným tukem a přesypeme cukrem s vanilkou. Necháme úplně vychladnout (těsto trochu klesne). Skladujeme překryté alobalem.

Vytisknout recept

Suroviny

Suroviny

  • 250 g nasekaného sušeného ovoce (meruňky, brusinky, rozinky)
  • 3 lžíce tuzemáku nebo ovocného likéru
  • 200 g zakysané smetany bez laktózy + 200 g tvarohu bez laktózy
  • 1 celé vejce (cca 55 g)
  • 50 g sekaných loupaných mandlí
  • 70 g rozpuštěného tuku nebo bezlaktózového másla
  • kůra a šťáva z jednoho většího chemicky neošetřeného citronu + 2 lžíce pomerančové šťávy
  • 300 g směsi na Vánočku bez lepku Labeta
  • 1 Vanilinový cukr Labeta
  • 14 g Kypřicího prášku do pečiva bez lepku Labeta
  • 2 g soli
  • koření na štolu (koupíte v zahraničí nebo na internetu) nebo 1/2 lžičky skořice +1/4 hřebíčku + špetka mletého anýzu + špetka muškátového oříšku

Na vymazání formy

  • kousek bezmléčného tuku

Na potření

  • 50 g rozpuštěného bezlaktózového másla

Na posypání

  • moučkový cukr smíchaný s vanilkou