Návod na přípravu
Jako přísada pečení a k dochucení moučníků, krémů, koktejlů na posypání koláčů, jemného pečiva apod.
Doporučené recepty
JABLKOVÉ ŘEZY
400 g polohrubé mouky smícháme s 1 vejcem, 1 lžící cukru, 1 lžící citronové šťávy, 8 lžícemi mléka, 250 g margarínu a 1 kypřicím práškem do pečiva z Labety. Vypracované těsto rozdělíme na 2 díly a vyválené proložíme náplní z 1 kg strouhaných jablek, 2 vanilinových cukrů z Labety, 2 vanilkových pudinků a 5 lžic cukru. Pečeme v mírně vyhřáté troubě asi 30 minut, ke konci zprudka.
KEFÍROVÁ BUCHTA BEZ VAJEC
250 g moučkového cukru, kefírové mléko cca 500 ml,150 ml oleje, 1 lžička sody, 2 lžíce kakaa, 1 vanilinový cukr z Labety, 350 g polohrubé mouky. Vše smícháme a nalijeme na vymazaný a vysypaný plech. Pečeme při 180 °C asi 30 minut. Před dopečením posypeme buchtu kokosem.
PEČENÁ JABLKA
Z 8 neloupaných jablek vykrojíme jádřince. 1 a ½ lžícemásla utřeme s jedním balíčkem vanilinového cukru z Labety a 1 lžicí moučkového cukru, přidáme 1 lžíci rozinek a naplníme jablka. Jablka položíme do zapékací mísy, podlijeme trochou rumu a pečeme do měkka asi 30–35 minut při 200 °C. Hotová jablka podáváme se lžící zakysané smetany a ozdobená čokoládovým topingem z Labety.
PIŠKOTOVÝ DORT S OVOCEM A ŽELATINOU
3–4 žloutky utřeme se 120 g moučkového cukru, šťávou z ½ citrónu a 30 g marmelády, přidáme 70 g hrubé mouky, ½ kypřicího prášku z Labety, 30 g mletých oříšků a sníh z bílků. V dortové formě upečený (150 °C asi 35 minut) a zchladlý korpus rozkrojíme, naplníme krémem (1 lžíce práškového pudinku, 3–4 lžíce cukru, 1 vanilinový cukr z Labety a 150 ml vody krátce povaříme, vychladíme a postupně zašleháme 100 g změklého margarínu), vrátíme zpět do formy, zdobíme ovocem a vychlazené zalijeme želatinou z Labety.
ŘEZY MARGOT
Tyčinku Margot nastrouháme, přidáme 300 g polohrubé mouky, 150 g cukru, 1 vanilinový cukr z Labety, 1 kypřicí prášek z Labety, 2 žloutky, 2 lžíce oleje, 1 šlehačku, špetku soli a 500 ml vody. Po rozšlehání opatrně přimícháme sníh ze 3 bílků. Po upečení na plechu (asi 160 °C asi 25 minut) zdobíme rumovou polevou.
RYCHLÝ MOUČNÍK
2 hrníčky polohrubé mouky, 1 hrníček moučkového cukru, 1 hrníček mléka, ½ hrníčku oleje, 1 kypřicí prášek do pečiva z Labety, 1 vanilinový cukr z Labety, 2 vejce. Vše smícháme a nalijeme na vymaštěný a vysypaný plech. Těsto rozetřeme a poklademe ovocem dle možností. Pečeme při 180 °C asi 30 minut.