Raz dva navařeno...

Rebarborový džem se zázvorem

Věděli jste, že konzumovat rebarboru je nejlepší pouze jeden měsíc v roce a to od půlky května do půlky června? Využijte toto období a připravte si neobvyklý džem, ,který kombinuje nakyslou rebarboru a aromatický zázvor. Chutná vám?

S laskavým svolením Barbory Říhové @rebarboras_kitchen, která recept vymyslela, uvařila, vyfotila a umožnila nám jeho použití.

Postup

Postup

Stonky rebarbory očistěte a nakrájejte na menší kousky. Vložte je do hrnce, podlijte lžící vody a přidejte cukr. Na mírném plameni pozvolna vařte do měkka. Rebarbora je rozvařená během chvilky, ale můžete ji také rozmixovat (pokud máte raději rustikálnější džem s kousky ovoce, tak nemixujte). V závěru vaření přidejte k rebarboře kyselinu citronovou nebo vymačkanou šťávu z citronu, zázvor a pektin rozmíchaný s lžící cukru a povařte společně ještě dalších pět minut.

Hotový džem, ještě horký, plňte do čistých a suchých sklenic. Sklenice ihned uzavřete a otočte alespoň na půl hodiny dnem vzhůru nebo džem klasicky zavařte v hrnci s vodou.

Vytisknout recept

Suroviny

Suroviny

  • 500 g rebarbory
  • 200 g třtinového cukru (nebo více, dle chuti)
  • 1 vrchovatá lžička Ovocného pektinu Labeta
  • lžička Kyseliny citronové Labeta nebo šťáva z 1 citronu
  • 1 lžička mletého sušeného zázvoru, nebo 1-2 cm kousek čerstvě nastrouhaného