Rebarborový džem se zázvorem

Věděli jste, že konzumovat rebarboru je nejlepší pouze jeden měsíc v roce a to od půlky května do půlky června? Využijte toto období a připravte si neobvyklý džem, ,který kombinuje nakyslou rebarboru a aromatický zázvor. Chutná vám?
S laskavým svolením Barbory Říhové @rebarboras_kitchen, která recept vymyslela, uvařila, vyfotila a umožnila nám jeho použití.
Postup
Postup
Stonky rebarbory očistěte a nakrájejte na menší kousky. Vložte je do hrnce, podlijte lžící vody a přidejte cukr. Na mírném plameni pozvolna vařte do měkka. Rebarbora je rozvařená během chvilky, ale můžete ji také rozmixovat (pokud máte raději rustikálnější džem s kousky ovoce, tak nemixujte). V závěru vaření přidejte k rebarboře kyselinu citronovou nebo vymačkanou šťávu z citronu, zázvor a pektin rozmíchaný s lžící cukru a povařte společně ještě dalších pět minut.
Hotový džem, ještě horký, plňte do čistých a suchých sklenic. Sklenice ihned uzavřete a otočte alespoň na půl hodiny dnem vzhůru nebo džem klasicky zavařte v hrnci s vodou.
Suroviny
Suroviny
- 500 g rebarbory
- 200 g třtinového cukru (nebo více, dle chuti)
- 1 vrchovatá lžička Ovocného pektinu Labeta
- lžička Kyseliny citronové Labeta nebo šťáva z 1 citronu
- 1 lžička mletého sušeného zázvoru, nebo 1-2 cm kousek čerstvě nastrouhaného
Použité produkty