Pomerančová marmeláda s kapkou rumu
Zavařování rozhodně nekončí poslední sklizní jahod, a dokonce to ani nemusí být velká akce na celý víkend. Už jste někdy zkusili jen tak pro radost zavařit pár skleniček z ovoce, které máte běžně doma v lednici? Stačí pár pomerančů, želírovací cukr a kapka rumu...
Postup
Postup
Oloupané pomeranče rozdělíme na měsíčky a zbavíme blanek (blanky by způsobily zhořknutí marmelády). Kousky pomeranče 5 minut povaříme (místo povaření můžeme pomeranč rozmixovat), přidáme rum, BIO třtinový želírovací cukr 3:1 a důkladně promícháme. Za stálého míchání přivedeme k varu a vaříme 3-5 minut. Můžeme dochutit citronovou šťávou, která zároveň podpoří proces želírování-marmeláda tak bude tužší.
Hotovou marmeládu plníme do čistých sklenic. Zavíčkované sklenice otočíme dnem vzhůru a necháme zchladnout. Uchováváme nejlépe na chladné, suchém a temném místě.
Naše tipy:
• nejste BIO fanoušek? Nevadí. Marmeládu stejně dobře připravíte s běžným Želírovacím cukrem 3:1 Labeta, je však potřeba množství použitých surovin upravit na 1500 g pomerančů a 6 lžic rumu.
• krásně nazdobená sklenička marmelády potěší maminku, kamarádku i kolegyni. Dárek od srdce ozdobíte raz dva s dekoračním setem na zavařeniny
• Pokud nemáte po ruce citronovou šťávu, stejně dobře poslouží i trocha kyseliny citronové.
Vytisknout recept
Suroviny
Suroviny
Varianta s BIO třtinovým želírovacím cukrem
- 1 kg oloupaných pomerančů
- 4 lžíce rumu
- citronová šťáva nebo kyselina citronová
- BIO třtinový želírovací cukr 3:1 Labeta
Varianta s Želírovacím cukrem 3:1
- 1 kg oloupaných pomerančů
- 4 lžíce rumu
- citronová šťáva nebo kyselina citronová
- Želírovací cukr 3:1 Labeta
Použité produkty