Raz dva navařeno...

Perníkovník

Už jste slyšeli o našem perníkovníku? Jestli hádáte, že se jedná o dort, vyzkoušejte skvělý recept od Matky na palubu. Jednotlivé pláty těsta proložené pudinkovým krémem s mascarpone jsou zárukou, že se budete ještě dlouho olizovat. Budete-li chtít dort ještě vylepšit, můžete perníkovník posypat kokosem, mletými oříšky, cukrem nebo dle libosti. Perníkovníkem potěšíte malé i velké. Doporučujeme jej jak k nedělní kávičce, tak na dětskou oslavu.

Postup

Postup

Puding uvaříme podle návodu, použijeme však pouze 300 ml mléka, aby měl hustější konzistenci. Po uvaření dáme puding vychladnout. V míse smícháme ingredience na těsto a vypracujeme nelepivé těsto. Těsto dáme vychladit do lednice minimálně na 30 minut. S vychlazeným těstem se nám bude lépe pracovat. Troubu rozehřejeme na 180 °C. Vychlazené těsto rozdělíme na 4 stejné díly. Všechny díly postupně vyválíme na cca půl centimetru tlustý plát, který vykrojíme do tvaru kola (na vykrojení dobře poslouží například větší miska). Ze zbytů z okrojků nakonec vyválíme poslední pátý plát a vykrojíme kolo. Každý plát dáme péct na cca 7 minut. Plát pravidelně kontrolujeme. Měl by být propečený, na povrchu suchý. Pozor však na příliš dlouhé pečení, aby jsme těsto nepřesušili a nebylo tvrdé. Mezi pečením plátů vyšleháme v misce dohladka puding s mascarpone. Pláty jsou po upečení velmi křehké, je proto nutné nechat je vychladnout, než s nimi budeme dál pracovat. Nevychladlé pláty jsou náchylné k poškození a zlomení. Po vychladnutí každý plát potřeme povidly, následně vanilkovým krémem a přiklopíme dalším plátem. Poslední plát jen posypeme cukrem nebo ho můžeme pomazat povidly a posypat mletými ořechy nebo strouhaným kokosem.

Dort dáíme do lednice vychledit alespoň na 2 hodiny, aby ztuhl a pěkně držel tvar.

 

Vytisknout recept

Suroviny

Suroviny

Na těsto: 

Na náplň: