Raz dva navařeno...

Pektin - skvělý přírodní pomocník pro zavařování a želírování

Pektin je vynikající přírodní želírovací prostředek. Perfektně zahušťuje, práce s ním je jednoduchá a má neutrální chuť. 

Postup

Postup

Přírodní citrusový pektin ve formě prášku je skvělým pomocníkem pro zdravé zavařování a želírování. Tím ale jeho role nekončí. V potravinářství se používá také jako bezpečný přírodní stabilizátor, emulgátor a zahušťovadlo pro zavařeniny, dřeně, pekařské náplně, mléčné výrobky, zmrzliny, džusy a želatiny. 

Jeho skvělé vlastnosti využijete pro zdravé domácí sirupy nebo ovocné želé bonbóny z “vlastní zahrádky” bez barviv a konzervantů. Ideální pro malé děti, jelikož je pektin bezpečná látka.   

Konkrétně se jedná o druh rozpustné vlákniny, polysacharid, který se přirozeně vyskytuje v buněčných stěnách ovoce a zeleniny. Mezi nejlepší zdroje pektinu patří slupka a dužina pomerančů, citronů a citrusových plodů, jablek, švestek nebo meruněk. 


Praktické informace a tipy pro správné použití citrusového pektinu

●    Je přirozeně bezlepkový a bez živočišných složek. Domácí džemy s pektinem mohou bez obav konzumovat lidé s celiakií nebo bezlepkovou dietou, vegetariáni i vegani. 

●    Využijete ho především u kyselejšího  bobulovitého  ovoce, které má větší problém samo o sobě zhoustnout. 

●    Pektin můžete zkombinovat i s trochou kyseliny citronové, která ho lépe aktivuje. Kyselina citronová navíc podpoří zachování pěkné barvy džemů či želé. Stačí cca 1 lžička na 1 kg ovoce. 

●    Výhodou čistého práškového pektinu je, že si sami zvolíte  množství a typ cukru. Jeho role je důležitá v případě, že se rozhodnete použít alternativy cukru. 

●    Dávkování pektinu je potřeba vždy přizpůsobit podle toho, co je cílem. Při lehkém zahuštění ovoce může stačit 7 až 10 g pektinu, pro hutnější gelovitou konzistenci až 20 g na 1000 g ovoce. 

●    Práškový pektin přidejte na začátku procesu vaření. Želírovat začne až po přidání cukru a odpaření přebytečné tekutiny. Je potřeba zahřát ho na více než 100° Celsia, aby začal houstnout. 

●    Aby se dokonale rozpustil, nesypte pektin z  pytlíku rovnou do ovoce v hrnci. Odměřený pektin smíchejte s malým množstvím studené vody a až poté přidejte do vroucí marmelády. 

●    Správnou dávku pektinu ověříte jednoduchým testem.. Na ledový talířek z mrazáku dejte lžičku horkého hotového džemu. Lehce rozetřete. Pokud během chvilky zhoustne, máte hotovo. Pokud ne, přidejte pektin a ještě krátce povařte. 

●    Využijete ho při přípravě domácích kompotů. Díky pektinu vznikne v kompotu hustá lahodná šťáva.

●    Funguje jako přírodní stabilizátor v domácích ovocných šťávách a sirupech. Sirup lehce zahustí a prodlouží jeho trvanlivost. 

●    Je vynikající do ovocných omáček, kterým dodá konzistenci vhodnou na přelití palačinek, vaflí, tvarohových knedlíků.  Hodí se také na ztuhnutí smetanových dezertů ve stylu panna cotta. 


Pektin je perfektní pomocník v kuchyni. Práce s ním je jednodušší, než se na první pohled může zdát. Zdravě a jednoduše pomůže zužitkovat ovoce a vytvořit dokonalou konzistenci. 

 

Článek pro vás připravila lektorka zdravého vaření a životního stylu Ing. Kamila Metzová, autorka webu www.varilamysicka.cz.

Vytisknout recept

Suroviny

Suroviny