Raz dva navařeno...

Ostružinový džem s levandulí

Urodily se vám ostružiny na zahradě, nebo se chystáte na procházku lesem, kde si je nasbíráte? Určitě si z nich pak připravte tento výtečný džem, který si vychutnáte na lívancích, chlebu s máslem nebo zamíchaný v bílém jogurtu.

S laskavým svolením Barbory Říhové @rebarboras_kitchen, která recept vymyslela, uvařila, vyfotila a umožnila nám jeho použití.

Postup

Postup

Nejdříve si připravte sklenice, ty musí být čisté, ideálně i vyvařené. Stejně tak víčka, ta můžete navíc potřít lihem/čistým alkoholem a tím je sterilizovat. 

Ostružiny omyjte a rozmixujte s polovinou cukru. Rozmixované ostružiny propasírujte, ať je zbavíte zrníček, ale pokud vám zrníčka v marmeládě nevadí, lze tento krok vynechat. Propasírované ostružiny s cukrem přiveďte k varu, přidejte zbývající cukr, levanduli a šťávu z citrónu a na mírném plameni nechte chvilku povařit (stačí jen pár minut, než se cukr rozpustí). Poté přidejte ovocný pektin smíchaný s lžící cukru a v džemu důkladně rozmíchejte. Nechte ještě 5–10 minut mírně společně povařit (ale nevařte celkově déle jak 20–30 min, protože po dvaceti minutách vaření se ničí v ovoci vitamíny). Zkoušku tuhosti můžete udělat tak, že na studený talíř kápnete trochu horkého džemu, necháte vychladnout a pokud nestéká, je dokonalý. Pokud se vám zdá až moc řídký, klidně přidejte ještě špetku ovocného pektinu

Hotový džem nalijte ještě horký do připravených skleniček, ihned je zavíčkujte a obraťte na 15 minut dnem vzhůru (skleničky můžete na závěr ještě i klasicky zavařit v trošce horké vody nebo v troubě). 

Náš tip:

Džem můžete udělat i s pomocí Jamfixu 3:1 Labeta. V tomto případě vynechte pektin a uberte cukr na cca 50–100 g. Ten rozmícháte s JamFixem 3:1 a v polovině vaření vmícháte do džemu.

Vytisknout recept

Suroviny

Suroviny

  • 500 g ostružin
  • 200 g třtinového cukru (nebo dle chuti)
  • 1 citrón
  • 2–4 snítky levandule (nebo 1–2 lžičky sušené)
  • 2 lžičky Ovocného pektinu Labeta