Raz dva navařeno...

Mirabelkový džem s vánočním kořením

Co s košíkem mirabelek? Co takhle splnit každoroční předsevzetí a začít s přípravou vánočních dárků už v létě? Když mirabelky ze zahrádky ovoníte badyánem, skořicí a hřebíčkem, vznikne neodolatelná marmeláda s vůní Vánoc. Ozdobená sklenička v zimě potěší každého milovníka domácích marmelád.

Postup

Postup

Omyté mirabelky podlijeme trochou vody (asi 50 ml), přidáme koření a rozvaříme doměkka. Necháme půl hodiny přikryté odpočinout, aby se rozleželo koření. Směs propasírujeme přes sítko, abychom se zbavili slupek a pecek. Ovocný pektin smícháme s třtinovým cukrem a přidáme k propasírovaným mirabelká a zakápneme citrónovou šťávu. Povaříme 5 minut, nezapomínáme průběžně míchat, aby se marmeláda nepřipálila. Hotový džem nalijeme do čistých skleniček, zavíčkujeme a obrátíme dnem vzhůru a necháme zchladnout. Skladujeme nejlépe na tmavém, chladném a suchém místě.

Naše tipy

mirabelky můžeme před povařením vypeckovat. Při pasírování se potom v sítu nebudou pecky plést.

• díky badyánu, skořici a hřebíčku má džem lehce vánoční chuť. Ozdobená sklenička tak může posloužit jako skvělý vánoční dárek

jsou-li mirabelky kyselejší, můžeme použít cukru více nebo dosladit během vaření (pozor, pokud džem během vaření ochutnáváme, vždy používáme čistou lžičku, abychom předešli zanesení nečistot a kažení marmelády)

 

Vytisknout recept

Suroviny

Suroviny

  • 1 kg mirabelek
  • 300 g třtinového cukru
  • Ovocný pektin Labeta
  • šťáva z jednoho citrónu
  • 1 hvězdička badyánu
  • 5 ks hřebíčku
  • 2 kousky celé skořice