Mandarinkový džem

Pro vás, kteří si chcete neustále rozšiřovat pestré zásoby džemů a zkoušet nové a nové ovoce, tu máme recept na skvostný džem z mandarinek. Bude úžasný na ranní palačince, v lineckém koláči, nebo si s ním zkuste ochutit čaj.
S laskavým svolením milena.ch, která recept vymyslela, připravila a vyfotila a umožnila nám jeho použití.
Postup
Postup
Jednotlivé vyloupané segmenty mandarinek dáme do hrnce, přidáme cca 50–60 g cukru, špetku soli, skořici, hřebíčky a přidáme cca 200 ml vody. Přivedeme k varu, poté stáhneme plamen a povaříme asi 15 minut. Vyndáme hřebíčky a rozmixujeme dohladka tyčovým mixérem. Směs opět vrátíme na plotnu a vmícháme limetkovou šťávu a zbytek cukru (tedy 40–50 g) ve kterém jsme dobře rozmíchali Ovocný pektin. Přivedeme k varu, poté stáhneme plamen a povaříme ještě asi pět minut. Průběžně sbíráme pěnu, která se na džemu utváří. Ještě horký džem plním do horkých sklenic, ideálně sterilovaných v troubě na 100 °C. Uzavřeme a necháme vychladnout. Skladujeme v temnu a suchu. Džem obsahuje minimální množství cukru, a proto je určen pro rychlou spotřebu. Po otevření jej proto uchováváme v lednici a ideálně do týdne, maximálně do 14 dní spotřebujeme.
Vytisknout receptSuroviny
Suroviny
- 500 g vyloupaných mandarinek
- 100 g cukru
- šťáva z jedné limetky
- špetka skořice
- 2 hřebíčky
- špetka soli
- 2 g Ovocného pektinu Labeta
Použité produkty