Raz dva navařeno...

Jahodový džem s červenou řepou

Máte rádi neobvyklé kombinace? V tom případě musíte zaručeně ochutnat jahodovou marmeládu s červenou řepou. Věřte, že vám ještě více bude chutnat, když si ji připravíte z vlastnoručně vypěstovaných surovin. Tato barevně i chuťově výrazná marmeláda navíc posílí vaši imunitu.

Postup

Postup

Syrovou červenou řepu nahrubo nastrouháme a rozmixujeme spolu s jahodami dohladka. Ke směsi přidáme BIO třtinový želírovací cukr 3:1 Labeta, dobře promícháme a za stálého mícháme přivedeme směs k varu a vaříme 3-5 minut.

Horkou marmeládou plníme sklenice, zavíčkujeme, obrátíme dnem vzhůru a necháme zchladnout. Díky řepě bude mít marmeláda výraznou vínově červenou barvu.

Je třeba pamatovat, že jedině v čisté (ideálně horkou vodou spařené) sklenici a s čistým víčkem si marmeláda udrží dlouhou trvanlivost. Pokud se při plnění sklenic její okraje umažou od marmelády, před zavíčkováním je nutné otřít je dosucha papírovou utěrkou.

Naše tipy

 Vyzkoušeli jsme také poměr 800 g jahod a 200 g řepy - i ten doporučujeme!

 Chceme-li dosáhnout tužší konzistence džemu, přidáme trochu kyseliny citronové. Džem ochutí a zároveň podpoří želírovací proces.

 Džem připravíme i z běžného Želírovacího cukru 3:1 Labeta, je však potřeba množství použitého ovoce upravit na 1020 g jahod a 480 g řepy.

Vytisknout recept

Suroviny

Suroviny

Varianta s BIO třtinovým želírovacím cukrem

Varianta s Želírovacím cukrem 3:1