Jahodovo-meduňkový džem

Chybí vám dokonalá tečka v jinak perfektní chuti jahodového džemu? Tečka s lehce kořeněnou příchutí a vůní citronu? Přesně takový šmrnc dodá tradičnímu jahodovému džemu snítka meduňky, kterou najdete téměř v každé zahrádce. Vyjeďte ze starých kolejí a zkuste letos džem s příchutí této voňavé bylinky.
Postup
Postup
Lístky meduňky omyjeme a nadrobno pokrájíme, stejně tak jahody. Pro džem bez kousků ovoce vše rozmixujeme dohladka. K pokrájené či rozmixované směsi přidáme cukr a ovocný pektin a důkladně promícháme. Za stálého míchaní přivedeme k varu a vaříme 3-5 minut. Ihned po odstavení z plotny plníme džemem čisté sklenice. Zavíčkujeme, obrátíme dnem vzhůru a necháme zchladnout. Skladujeme na suchém, tmavém a chladném místě.
Naše tipy
• čím víc meduňky přidáte, tím výrazněji džem dochutí - buďte odvážní a experimentujte!
• máte doma bylinkovou zahrádku? Vyzkoušejte také svěží jahodový džem s mátou
Vytisknout recept
Suroviny
Suroviny
Varianta s Ovocným pektinem:
- 1 kg jahod
- 1 kg cukru
- snítka čerstvé meduňky
- Ovocný pektin Labeta
Varianta s JamFix 3:1:
- 1 kg jahod
- 330 g cukru
- snítka čerstvé meduňky
- JamFix 3:1
Použité produkty