Raz dva navařeno...

Jahodovo-meduňkový džem

Chybí vám dokonalá tečka v jinak perfektní chuti jahodového džemu? Tečka s lehce kořeněnou příchutí a vůní citronu? Přesně takový šmrnc dodá tradičnímu jahodovému džemu snítka meduňky, kterou najdete téměř v každé zahrádce. Vyjeďte ze starých kolejí a zkuste letos džem s příchutí této voňavé bylinky.

Postup

Postup

Lístky meduňky omyjeme a nadrobno pokrájíme, stejně tak jahody. Pro džem bez kousků ovoce vše rozmixujeme dohladka. K pokrájené či rozmixované směsi přidáme cukr a ovocný pektin a důkladně promícháme. Za stálého míchaní přivedeme k varu a vaříme 3-5 minut. Ihned po odstavení z plotny plníme džemem čisté sklenice. Zavíčkujeme, obrátíme dnem vzhůru a necháme zchladnout. Skladujeme na suchém, tmavém a chladném místě.

Naše tipy

• čím víc meduňky přidáte, tím výrazněji džem dochutí - buďte odvážní a experimentujte!

• máte doma bylinkovou zahrádku? Vyzkoušejte také svěží jahodový džem s mátou

 

Vytisknout recept

Suroviny

Suroviny

Varianta s Ovocným pektinem:

Varianta s JamFix 3:1: 

  • 1 kg jahod
  • 330 g cukru
  • snítka čerstvé meduňky
  • JamFix 3:1