Raz dva navařeno...

Jablečný džem s vánočním kořením

Milujete, když se kuchyní rozprostře vůně Vánoc? Skořice, hřebíček, vanilka - jedinečné vůně a chutě, které nesmí chybět na žádné vánoční hostině. Pokud se chcete už teď na tento sváteční čas naladit, připravte si jablečný džem s vánočním kořením. Skvěle se hodí na cukroví i chléb coby netradiční zpestření snídaně. Navíc při přípravě džemu přitáhnete do kuchyně i mlsné jazýčky vašich ratolestí.

Postup

Postup

Jablka omyjeme a rozdělíme na 2 poloviny. Jednu polovinu nakrájíme na malé kostičky (včetně slupek a jádřinců). Druhou polovinu oloupeme, zbavíme jádřinců a taktéž pokrájíme na malé kostičky.

Nakrájená jablka se slupkou a jádřinci dáme do hrnce, podlijeme vodou a dusíme několik minut doměkka. Po vychladnutí propasírujeme přes sítko do hladké kaše.

Jablka zbavená jádřinců a slupek rozmixujeme tyčovým mixérem dohladka a přidáme k propasírované jablečné kaši. Ke směsi přidáme koření, cukr, ovocný pektin a vaříme do husté hmoty.

Hotový džem plníme do sklenic, zavíčkujeme, obrátíme dnem vzhůru a při pokojové teplotě necháme zchladnout.

Naše tipy

množství cukru je orientační a závisí nejen na vlastní chuti, ale i na druhu jablek. Sladší jablka budou potřebovat cukru méně, kyselá více.

koření můžeme z hotového džemu vyndat, nebo ho nechat ve skleničce spolu s džemem. Po dobu skladování džem ještě více navoní.

 

Vytisknout recept

Suroviny

Suroviny

  • 2 kg jablek
  • 1 kg cukru (nebo dle chuti)
  • 6 ks hřebíčku
  • 1 celý vanilkový lusk
  • 1 tyčinka skořice
  • Ovocný pektin Labeta