Raz dva navařeno...

Jablečný džem s bezovými květy

Bezové květy neznamenají jen lahve plné domácího sirupu. Skvěle je využijete i při zavařování džemů. V kombinaci s jablky, zázvorem a citronovou kůrou vytvoříte lahodný džem, který potěší i na pohled - hotový džem bude obsahovat drobné bezové kvítečky, které rozzáří každou džemovou snídani.

Postup

Postup

Sirupový základ

Třtinový cukr spolu s vodou svaříme po dobu 5-10 minut na mírném ohni. Po vychladnutí přidáme citronovou šťávu, promícháme a přidáme bezové květy, které lehce zatížíme, aby zůstaly pod hladinou. Necháme přes noc louhovat v lednici.

Dokončení džemu

Vylouhovaný sirup přecedíme, přidáme pokrájená jablka, nastrouhaný zázvor (bez vláken), nastrouhanou citronovou kůru a vaříme do změknutí jablek, asi 5-10 minut podle odrůdy jablek. Poté rozmixujeme tyčovým mixérem.

Smícháme Třtinový želírovací cukr 4:1 a Želírfix 2:1, vmícháme do rozmixovaného ovoce a dobře promícháme. Přivedeme k varu a vaříme 3-5 minut, ke konci přidáme citronovou šťávu. Odstavíme z plotny, přidáme obrané kvítečky z bezových květů a zamícháme.

Horkým džemem plníme čisté skleničky, zavíčkujeme, postavíme dnem vzhůru a necháme zchladnout.

Náš tip

• z džemu snadno připravíme osvěžující zmrzlinu - hotovým vychlazeným džemem naplníme nanukové formičky a dáme ztuhnout do mrazáku

 

Vytisknout recept

Suroviny

Suroviny

Na sirupový základ: 

  • 200 g třtinového cukru
  • 800 ml vody
  • šťáva z 1 citronu
  • 20 bezových květů

Na džem: