Jablečný džem s bezovými květy
Bezové květy neznamenají jen lahve plné domácího sirupu. Skvěle je využijete i při zavařování džemů. V kombinaci s jablky, zázvorem a citronovou kůrou vytvoříte lahodný džem, který potěší i na pohled - hotový džem bude obsahovat drobné bezové kvítečky, které rozzáří každou džemovou snídani.
Postup
Postup
Sirupový základ
Třtinový cukr spolu s vodou svaříme po dobu 5-10 minut na mírném ohni. Po vychladnutí přidáme citronovou šťávu, promícháme a přidáme bezové květy, které lehce zatížíme, aby zůstaly pod hladinou. Necháme přes noc louhovat v lednici.
Dokončení džemu
Vylouhovaný sirup přecedíme, přidáme pokrájená jablka, nastrouhaný zázvor (bez vláken), nastrouhanou citronovou kůru a vaříme do změknutí jablek, asi 5-10 minut podle odrůdy jablek. Poté rozmixujeme tyčovým mixérem.
Smícháme Třtinový želírovací cukr 4:1 a Želírfix 2:1, vmícháme do rozmixovaného ovoce a dobře promícháme. Přivedeme k varu a vaříme 3-5 minut, ke konci přidáme citronovou šťávu. Odstavíme z plotny, přidáme obrané kvítečky z bezových květů a zamícháme.
Horkým džemem plníme čisté skleničky, zavíčkujeme, postavíme dnem vzhůru a necháme zchladnout.
Náš tip
• z džemu snadno připravíme osvěžující zmrzlinu - hotovým vychlazeným džemem naplníme nanukové formičky a dáme ztuhnout do mrazáku
Vytisknout recept
Suroviny
Suroviny
Na sirupový základ:
- 200 g třtinového cukru
- 800 ml vody
- šťáva z 1 citronu
- 20 bezových květů
Na džem:
- 1,25 kg oloupaných nakrájených jablek
- trocha zázvoru podle chuti
- kůra a šťáva z 1 citronu
- Želírfix 2:1 Labeta
- Třtinový želírovací cukr 4:1 Labeta
- kvítky ze 2 velkých bezových květů
Použité produkty